На Гурби – в об’їзд, люди перекрили одну із доріг (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

9:14, 30 кві. 2019
 
На Гурби – в об’їзд, люди перекрили одну із доріг (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

Інформацію про перекриття оприлюднив у Фейсбуці Микола Мокрик. Він виклав фото, як декілька десятків людей ходять пішохідним переходом на одній із під’їзних доріг до Гурбинського монастиря, де щороку на третій день Великодня з’їжджаються українці вшанувати полеглих у гурбенському бою повстанців. Це була одна із найбільших битв УПА проти НКВС. За словами пана Мокрика, люди незадоволені, що у напрямку Бущі, тобто Гурбенського монастиря, дорогу зробили, а до Мізоча – ні. 

Контакти місцевих жителів, аби запитати про причину протесту безпосередньо у них, ми наразі шукаємо. Також ми поцікавились ситуацією у голови Здолбунівської РДА Сергія Кондрачука: 

– Ситуація така: облавтодор, який обслуговує дорогу, і його філія Колоденська ДЕД активно робила дорогу до Гурбів, фактично ямковий ремонт там було закінчено минулого понеділка. Разом з тим у нас є дорога до Мізоча, її також облавтодор робив, останній раз там роботи були минулого четверга і вони мають продовжити ці роботи. Але мізочани, мабуть, незадоволені тим, що так повільно робиться той ремонт, і вирішили перекрити дорогу в Кунині, таким чином, щоб на Гурби люди їхали через Мізоч, тобто по тій ділянці, де дорога ще не зроблена. Проблеми у цьому я не бачу взагалі, треба об’їхати, можливо, до двох кілометрів. Наскільки я знаю, люди мають бути на дорозі до кінця сьогоднішнього дня, сказав очільник району.  

Суспільне також намагається отримати коментар шляховиків з приводу продовження ремонту дороги. 

________

10:30

Прес-офіцерка поліції області Ольга Ангелова зазначила, що про акцію ніхто не повідомляв. Правову кваліфікацію діям людей даватимуть згодом.

________

11:05

Ось як Суспільному прокоментував ситуацію заступник начальника Служби автодоріг в області Микола Козачок.

– Служба автомобільних доріг не підтримує таких заходів, як перекриття руху. Люди вибирають якийсь момент, щоб у таке рокове свято показати, що до Мізоча не поремонтували дорогу. До Мізоча дорогу ремонтували, це перше, але ще залишилось декілька кілометрів. Тобто в Кунині, де повертати ліворуч в напрямку Дермані – поремонтували дорогу, поремонтували дорогу в напрямку Зеленого Дуба. А також розпочали ремонт до великодніх свят ділянки і до Мізоча, це дорога державного значення, територіальна Т–1801, і не вистачило буквально часу, щоб до свята завершити. Але все буде добре, після свят настануть гарні погодні умови і будемо далі продовжувати ремонт, ніхто не зупиняється. Але не вихід із ситуації – перекривати. Люди могли б приїхати в РДА, запросити дорожників, щоб обговорити, а не без попередження виходити і перекривати дорогу, користуючись тим, що люди їдуть на Гурби. Такого не можна робити, це тільки в нашій державі люди можуть собі таке дозволити. Ми не підтримуєм таких речей.

Хочу нагадати жителям Мізоча, які перекривають дорогу в Кунині, що Служба втодоріг якраз ділянку автодороги від Здовбиці і до Кунина відремонтувала, цей же маршрут іде до Мізоча, він не йде в іншу сторону – чому люди цього не оцінили?! Біля мільйона гривень Служба доріг виділила на ремонт ділянки Здовбиця - Кунин, автодор вклав приблизно 500 тонн асфальту. Ми вже більшу половину, навіть відсотків 80 відремонтували за півтора місяця. Чому про це не говорять? Це ж – маршрут на Мізоч. Я не можу взагалі зрозуміти людей, чому вони акцентують увагу, що до Мізоча не ремонтували, в той же час, коли ми зробили Уїздці-Кунин, це до Мізоча. Тобто люди самі собі суперечать і мені воно виглядає, як спланована провокаційна акція, бо ніхто не звертався, ніхто не питав терміни від громади,сказав шляховик.

________

11:45

За інформацією прес-офіцерки Ольги Ангелової, дорогу люди розблокували. 

 

Довідково: бій під Гурба́ми — це бій між військами НКВС та УПА, він відбувся з 21 по 25 квітня 1944 року біля урочища Гурби на півдні Здолбунівського району й охопив частину сучасних Дубенського та Острозького районів Рівненщини і Кременецького та Шумського районів Тернопільщини. Закінчився тактичною перемогою радянських військ та виходом з оточення українських повстанців. Після бою переможці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а жителів вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних осіб точно не встановлена. Бій відбувся під час переходу частин УПА через німецько-радянські фронти. Розбиті німецькі війська вже не загрожували частинам УПА, тому найбільшу небезпеку для українських повстанців становили відділи НКВС