На Рівненській АЕС пожежа (ОНОВЛЕНО)

22:32, 29 кві. 2019
 
На Рівненській АЕС пожежа (ОНОВЛЕНО)

Близько 22-ї вечора у соцмережах почала з’являтись інформація про пожежу на Рівненській АЕС. Із коментарів очевидців зрозуміло, що мова йде про пожежу у трансформаторі поблизу і загрози самій «атомці» немає.

Дотелефонуватись на стаціонарний телефон АЕС ми наразі не змогли. Ми чекаємо інформації від ДСНС та повідомимо її, як тільки отримаємо.

________

22:43
За словами речника Служби порятунку області Дмитра Мельника, о 21 год. 07 хв. сталося загорання трансформатора на відкритій території розподільчого пристрою на території Рівненської АЕС. О 22 год. 05 хв. силами ДСНС пожежу ліквідовано. Радіаційний фон в межах норми, жертв та постраждалих немає. До гасіння пожежі залучалось 36 чоловік та 10 одиниць техніки.

Фото: Dmitry Benko

________

30 квітня, 13:00

На РАЕС у Вараші працює комісія, щоб зрозуміти причину вчорашньої пожежі. Про це повідомляють журналісти Суспільного, які поїхали у місто атомників. Там вчора ввечері, нагадаємо, загорівся трансформатор. У ДСНС додали, що із загоранням впорались оперативно, радіаційний фон після інциденту – в нормі.

Як сказав у коментарі UA: Рівне начальник управління інформації та зв’язків з громадськістю ВП «Рівненська АЕС» Петро Кратік, такої ситуації в них ще не було. Зараз працює комісія, щоб знайти причину. 3-й реактор РАЕС після інциденту автоматично вимкнувся.

- Трансформатор називається 7АТ. «АТ» – це автотрансформатор. Це автотрансформатор, який з’єднує відкриті розподільчі пристрої 110 кіловольт і 330. Таких трансформаторів у цій схемі працює два, вони працюють паралельно. Це автотрансформатор Запорізького трансформаторного заводу, він був закуплений Рівненською атомною в 79-му році і введений в експлуатацію в 80-му, - пояснив речник РАЕС Петро Кратік.