На пасіці Рівненського району гинуть бджоли (ВІДЕО)

13:23, 27 кві. 2019
 
На пасіці Рівненського району гинуть бджоли (ВІДЕО)

Половина льотних бджіл упродовж четверга та п’ятниці загинула на пасіці у селі Милостів Рівненського району. Власник пасіки, голова Спілки пасічників Рівненського району Богдан Лимар, причиною загибелі комах вважає отруєння інсектицидами і звинувачує агрофірму, яка обробляє поле поряд із його обійстям.

Мертвих бджіл пасічник Богдан Лимар із села Милостів Рівненського району зібрав під вуликами. Перші з них загинули у четвер вранці. З тих пір кількість загиблих бджіл постійно збільшується. Зараз, за підрахунками пасічника, він вже втратив половину льотних бджіл із сорока сімей, які живуть у цих вуликах.

– Прилітали бджоли, долітали до вуликів і падали... Встелена земля була. Корчилися в конвульсіях. З вуликів здорові виштовхували загиблих. Я відразу зателефонував до поліції. Приїхали, оформили як екологічний злочин, – розповів Богдан Лимар.


Причиною загибелі бджіл власник пасіки вважає отруєння. Перші бджоли, за словами пасічника, загинули наступного дня після посівних робіт на сусідньому полі.

Насіння обробляється на заводі і протруюється. Коли висівається насіння в полі - то стоїть за сівалками пил. Ця пилюка по-науковому називається пестицидний пил. Ці інсектициди, гербіциди, пестициди – осідають на садки і дикорослі трави, – додав Богдан Лимар.

 

Вчора на пасіку до села Милості приїжджали працівники головного управління Держпродспоживслужби в області, які відібрали зразки грунту та мертвих бджіл.

Були відібрані проби, які були. Була вивчена ситуація. На сьогодні ми не маємо досліджень. Бо вартість дослідження має сплатити або суб’єкт господарювання хтось, або власник. Йому відібрали проби. Він обіцяв сам доставити їх в якусь лабораторію для дослідження, – прокоментував перший заступник начальника Держпродспоживслужби в області Олександр Костюк.


Пасічник Богдан Лимар надав журналістам Суспільного фото, які, стверджує, зробив 24-го квітня, напередодні загибелі бджіл.

Показуючи фотографії, власник пасіки коментує:

По цьому полю почали працювати сівалки. Пневматичні. За кожною сівалкою стояв шлейф пилу. Я знаю, що це поле в мешканців орендує ТОВ "Акріс-Агро".

За коментарем журналісти Суспільного звернулися до представника компанії "Акріс-Агро" Валентина Дем’яненка. Той на момент дзвінка перебував за межами області і погодився прокоментувати слова пасічника. Він підтвердив, що 24 квітня на території села Милостів компанія сіяла кукурудзу.

Наша компанія не використовує жоден препарат ні для протруювання насіння, ні для внесення за допомогою оприскування на будь-яких площах взагалі у Рівненській області. Тому будь-які звинувачення на адресу нашої компанії, що ми винні, я відкидаю, – прокоментував у телефонній розмові заступник директора з виробництва ТОВ "Акріс-Агро"  Валентин Дем’яненко.


Валентин Дем’яненко також згадав про результат дослідження причини загибелі бджіл у Гощанському районі. Тоді загинули бджоли на п’яти пасіках двох сіл: Пустомити та Мощони. Про цей випадок телеканал UA: Рівне розповідав два тижні тому. Тоді сільська голова Світлана Герасимчук повідомила, що прилеглі поля обробляють три агрофірми: "Лутум", "Вісла" та "Акріс-Агро". Усі три у розмові з журналістом Суспільного свою причетність до загибелі бджіл заперечили.

Гощанська районна Держспоживслужба провела відбір зразків бджіл. І була здана в компетентну лабораторію. Акредитовану. Українську. Де їм дали наступні результати. Що масовий мор бджіл відбувся в зв’язку з тим, що був внесений якийсь хімічний препарат на основі діючої речовини імідаклоприд. В нашій технології нема препарату на основі даної діючої речовини. До сьогоднішнього часу ми взагалі не використовували інсектицидів для оприскування. В зв’язку з тим, що наша компанія займається лише ярими культурами. Це соя, кукурудза і соняшник. Тому потреби вносити на чистий грунт інсектициди – нема. Наша компанія є непричетною і ми готові це довести, – додав Валентин Дем’яненко. 

Зі слів Валентина Дем’яненка зараз компанія "Акріс-Агро" перевіряє на наявність діючої речовини зразки насіння з полів. Результатів чекають наступного тижня. Пасічник Богдан Лимар із Милостова - обіцяє провести альтернативне дослідження:

Все це відібрали, опечатали і вже відправили на експертизу в дуже відповідальну структуру. Бо ті структури, куди везе агрофірма – ми їм не довіряємо.
– Куди відвезли? (запитує журналіст)
Не скажу, – відповів Богдан Лимар.