У Рівному – виставка робіт поранених бійців АТО, яку хочуть показати і в Англії (ВІДЕО)

19:10, 24 кві. 2019
 
У Рівному – виставка робіт поранених бійців АТО, яку хочуть показати і в Англії (ВІДЕО)

Виставку "Стежками війни" відкрили сьогодні у Рівному. До неї увійшли живописні твори поранених в АТО бійців. Це і картини, і фото, і розмальовані ящики від снарядів. У Міському будинку культури виставка діятиме два дні, після чого вирушить до Великої Британії. 

Ігор Саханський родом з Миколаївської області. У його руках ікона, яку він намалював під час сеансів арт-терапії у Клеванському госпіталі для ветеранів. Про себе розповідає, що в зоні АТО був у 2015-2016 роках, а травмувався вже після повернення.

– Невдало впав і поламав хребет. Спочатку операція, тепер реабілітація, вже 2,5 роки минуло. Зараз знаходжуся тут в госпіталі. Мені сподобалося, що дівчата до нас приходять, арт-терапію проводять, майстер класи. Я просто й до цього малював, а як покалічився, стало більше часу, – розповів автор робіт Ігор Саханський.

Валерій Маренич із Нікополя Дніпропетровської області. Вперше почав малювати у Клеванському госпіталі.



– Спочатку було важко і не хотів. А зараз із задоволенням чекаю четверга, щоб малювати. От всі дівчата мої, крім однієї отієї, верхньої справа, – каже автор робіт Валерій Маренич.

Два роки тому в Луганській області чоловік травмував шию.

– З бойового завдання їхали. І в БТРі сидів, виліз з люка і мене зачепило гілкою, зробив сальто і впав, – додав Валерій Маренич.

Виставка "Стежками війни" в Міському будинку культури вмістила понад 100 живописних робіт атовців з різних куточків України, зазначає її організаторка Вікторія Шинкаренко. Усі вони після війни на Сході лікують травми в госпіталі і щочетверга з ними займаються арт-терапією. Проте, на жодній картині теми війни немає. Вона – на фотографіях, які теж увйшли до цієї виставки.

На фото Віктор Шубець

– Це світлини людей, які зі зброєю в руках захищають Україну з 14-го року і досьогодні. Один із них з позивним "Шахтер", який тут є. Йому майже 30, родом з Донбасу. І щоб там не говорили по російських каналах, він розповідає, що там є насправді. Він патріот України, захищає свою землю і йде до перемоги, – розповів начальник відділення інформаційної агенції Міноборони в Рівному.  

У травні цією виставкою організатори розкажуть у Великобританії про те, що відбувається на Сході України. Експозицію повезуть туди на запрошення української діаспори.

На фото Вікторія Шинкаренко

– Оскільки у Великобританії і країнах Європи не згадується, що в нас іде війна. Немає такої інформації. Тому ця виставка має інформативну мету, щобь світ побачив, що у нас війна. Але ми не зупинилися на Клевані. Зі всієї України нам відпраили роботи. Бо багато хто шукає себе в написанні віршів, вишиванні бісером, малюванні, – каже організторка виставки Вікторія Шинкаренко.

До цієї виставки також долучили дитячі роботи, які вони малювали для бійців, а також привезені зі Сходу експонати.

– Я спеціально хочу передати осколки від важкого озброєння великого калібру, його можна взяти в руки і відразу стане зрозуміло, чи є в людини після цього вижити, або якої шкоди може завдати той шматок заліза, – додає Вікторія Шинкаренко.

У Рівному виставка "Стежками війни" діятиме два дні. Після цього експозицію повезуть до міста Лідс. У Великобританії її відкриття анонсували на 18 травня.