ОТГ на Рівненщині може стати першою в Україні, яку називатимуть "податковим раєм" (ВІДЕО)

19:29, 24 кві. 2019
 
ОТГ на Рівненщині може стати першою в Україні, яку називатимуть

Податок розміром 1% хочуть запровадити на території Млинівської об’єднаної територіальної громади. За словами голови ОТГ Дмитра Левицького, йдеться про оподаткування першої та другої групи платників податків. Для того, щоб привабити підприємців з усієї країни, він готовий реєструвати їх фірми у власному будинку. 

Юрій Мосій – приватний підприємець, займається ремонтом комп`ютерної техніки. Щомісяця сплачує 850 гривень єдиного податку, а це 20% від мінімальної зарплати. Чоловік готовий змінити рівненську реєстрацію, аби платити лише 1% .



– Я думаю, що це дуже вигідні умови тим, що зменшується податок. Зараз, як я знаю, у всіх підприємців зменшилися обороти, а ставка податку залишається. Різниця між 850 і 50 грн. У рік до 10 тисяч гривень. А це більш-менш суттєві гроші, – розповів підприємець Юрій Мосій.

Найнижчий податок в Україні пропонує ввести голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький. Для цього він дозволить підприємцям з усієї України зареєструватися у його будинку, аби вони мали прив’язку до Млинівського району.



– Інтернет-торгівля, які сьогодні фактично в тіні знаходяться, я би хотів, щоб ці люди виходили з тіні і їм дати наймінімальніші податки. Їм буде це зручно і вигідно. Мені здається, це тисячі людей, ми могли б привернути їхню увагу з цілої України. Таж сама категорія людей, які їздять по ринках. Таж сама сфера послуг, таксисти, які знову ж таки займають тіньову позицію, – сказав голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький.

На цей рік очікувана сума єдиного податку, який має отримати бюджет ОТГ, приблизно півтора мільйони гривень. Говорить Дмитро Левицький. Після змін ставки оподаткування ця сума може зменшитися, але за рахунок реєстрації підприємців збільшиться офіційна кількість населення.

– При умові, якщо буде прописано кілька тисяч людей у сільській місцевості, це дасть нам змогу, в першу чергу, змінити формулу освітньої субвенції. Усі ви знаєте, що у нас велика проблема по утриманю шкіл, не вистачає освітньої субвенції. Якби нам додати хоча б дві тисячі населення, саме сільського населення, у нас була б змінена формула і це було близько 3 мільйонів лише освітньої субвенції, – додав Дмитро Левицький.

Зміна податкової ставки стосується підприємців двох категорій. І-ша у Млинівській ОТГ зараз сплачує 10% від прожиткового мінімуму. А ІІ-га – 15% від мінімальної заробітньої плати щомісяця. У разі нововведень із січня 2020-го вони будуть платити лише 1%.

На фото Василь Поліщук

– Ми розрізняємо державні податки, загальні та місцеві податки і збори. Ст. 26 Закону "Про місцеве самоврядування" вказує на право змінювати і встановлювати ставки цих податків, які визначаються Податковим кодексом. В контексті Млинівської ОТГ ми говоримо про єдиний податок. Ця ідея голови, як на мене, дуже креативна, коригувати ставку на сесії громади має повне право, – сказав юрист Центру розвитку місцевого самоврядування в області Василь Поліщук.

Проект рішення про зміну ставки єдиного податку для підприємців мають розглянути на сесії громади 8 травня. 

Більше про це, в тому числі і про ризики, у програмі "Тема дня":