Для врятованої собаки, в яку хтось вистрелив, шукають новий дім (ВІДЕО)

18:26, 24 кві. 2019
 
Для врятованої собаки, в яку хтось вистрелив, шукають новий дім (ВІДЕО)

У двох собак, які жили біля будинку на Коновальця,13, стріляли з рушниці. Принаймні, у цьому переконані рівнянки Валентина Шустова та Аліна Патра, які знайшли собак у Шпанові. Одну вдалося врятувати, інша – була мертва. Як себе почуває врятована дворняжка та яким є покарання за жорстоке поводження із тваринами – дізнавались журналісти Суспільного.

Дворічну дворнягу назвали Фортуною. Таку кличку їй дали Валентина Шустова та Аліна Патра. Жінки доглядали за нею та ще однією твариною у дворі на Коновальця,13. Там вони облаштували собакам будку і годували їх, поки ті не зникли 16 квітня.

На фото зоозахисниця Валентина Шустова

– Ми почали шукати в Інтернеті і одна жінка зі Шпанова написала нам коментар, що бачила біля своїх воріт подібну собачку, ми приїхали, це була вона. Ми подумали, що її збила машина. Ми повезли її в клініку, рентген показав, що в неї в тілі дроб. Ми зробили висновок, що це вогнепальне поранення. Іншу собачку ми знайшли теж в Шпанові, неподалік того місця, але мертвою. Так що ми думаємо, що їх туди вивезли або вже застреленими або прямо там застрелили, – говорить зоозахисниця Валентина Шустова

На фото зоозахисниця Аліна Патра

– Вона зараз у стресі, перелякана, вже трошечки пару днів вже відійшла від цього стану. Перші дні вона взагалі була в дуже великому переляці. Переважно вона навіть не ходить, її виносять, воня лягає, лежить і все, – каже зоозахисниця Аліна Патра.

Зараз Фортуна знаходиться на перетримці у ветеринарній клініці.

Кошти на лікування Фортуни Валентина та Аліна назбирали завдяки охочим допомогти рівнянам. Її стан оцінюють як стабільний. У її тілі нарахували три десятка дробинок.

На фото фельдшерка ветеринарної медицини Тетяна Ковенько

– Пуль багато, навіть можете на рентгені глянути, їх порахувати всі... Це ті, що на рентгені виявлені. На передній лапі поламані пальці, вони десь в районі двох-трьох тижнів заживуть. Реабілітаційний період в районі місяця, – розповіла фельдшерка ветеринарної медицини Тетяна Ковенько.

Зараз жінки шукають для собаки дім і сподіваються, що завдяки сюжету знайдуть Фортуні новий прихисток. У дворі на Коновальця,13, де раніше жили підстрелені пси, їхніх будок вже немає.



– Так чого ж вони заважали? Вони ж за смітником, їм побудували будку. 

– Як думаєте, чому постріляли? Хто постріляв? (запитує журналістка)

– Перший раз від тебе чую. Тут нема...Та і рушниці нема, наскільки я знаю. Я знаю одне, що як ідуть діти в школу, то море їм несуть їсти, – каже мешканець будинку на Коновальця,13 Микола Бондарчук.

Через стрілянину в собак Валентина Шустова обіцяє подати заяву до поліції.

На фото прес-офіцерка нацполіції області Ольга Ангелова

– За минулий 2018 рік поліцейські області зареєстрували 10 фактів жорстокого поводження з тваринами. З початку 2019 року вже 5. Санкція статті 299 Кримінального кодексу України передбачає обмеження волі строком до трьох років, – сказала прес-офіцерка нацполіції області Ольга Ангелова.

За цей період обвинувальний акт винесли по одному інциденту в 2018 році, повідомила Ольга Ангелова.