Чорнобильці просять владу Рівного укріпити пам’ятник у центрі міста (ВІДЕО)

16:22, 23 кві. 2019
 
Чорнобильці просять владу Рівного укріпити пам’ятник у центрі міста (ВІДЕО)

Укріпити постамент пам’ятника, бетонні елементи замінити на гранітні, а також облаштувати місце для покладання квітів. З проханням провести реконструкцію пам’ятника Жертвам Чорнобиля до влади Рівного звернулися члени громадської організації "Рівненські ветерани чорнобильці". Її голова Микола Гайбонюк каже, що пам’ятник, якому 18 років, починає руйнуватися. Скільки грошей необхідно для реконструкції, і чи готові їх виділити міські депутати, дізнавалися журналісти Суспільного.

Микола Гайбонюк очолює громадську організацію "Рівненські ветерани чорнобильці". Минулого тижня він звернувся до депутатів Рівнеради з проханням виділити кошти на реконструкцію пам’ятника Жертвам Чорнобиля.

Пам’ятник на розі вулиць Симона Петлюри – Івана Мазепи у Рівному встановили до 15-річчя аварії на ЧАЕС у 2001 році. Автор монументу – рівненський архітектор Микола Закревський.

На фото Микола Гайбонюк

– Ідея, покладена в конструкцію, дуже хороша – дзвін, який сповіщає про біду і наш хрест. Але проходять роки. Тоді пам’яник виконали з тих матеріалів, які були. Це ж бетонна конструкція. Арматура вилазить. Умудрилися тут попрацювати і графітісти. Ось це все їхня робота. Грунтові води підмивають. Постамент сам не дуже правильно зроблений. Вода проникає в нього, виступають потім грунтові води, солі. Наслідки ви бачите, – розповідає голова правління ГО "Рівненські ветерани-чорнобильці" Микола Гайбонюк.


В ході реконструкції сам вигляд пам’ятника, зі слів Микола Гайбонюка, змінювати не будуть. Планують укріпити основу, бетонні пілони замінити на гранітні, а також облаштувати місце для покладання квітів. В міському управлінні капітального будівництва назвали попередню вартість реконструкції.

На фото Сергій Кушнір

Весь благоустрій там потрібно перероблювати і повністю перероблювати весь той сквер. Треба проект розробити ну і самі роботи...це все буде не дешево. Це буде не менше мільйона гривень, – каже начальник управління капітального будівництва Рівного Сергій Кушнір.


У цьому році, як розповів Микола Гайбонюк, в міських депутатів вони будуть просити гроші на розробку проектної документації. З його слів, вона орієнтовано обійдеться в 10 тисяч гривень.

На фото Олег Карпяк

Там дуже великий проект. І я б радив пройти аналіз з фахівцями на містобудівній раді, а потім вже на виділення коштів. Я за, я вважаю, що це наша історична пам’ять, але робити його неправильно я б не хотів, – прокоментував голова бюджетної комісії Рівнеради Олег Карпяк.