У Рівне привезли дошки для будівництва човна вікінгів (ВІДЕО)

13:09, 23 кві. 2019
 
У Рівне привезли дошки для будівництва човна вікінгів (ВІДЕО)

69 дошок для будівництва човна-дракара привезли сьогодні на подвір’я Рівненського обласного краєзнавчого музею. Роботу над виготовленням човна вікінгів розпочнуть за два-три тижні. Про це розповів майстер з обробки деревини Олег Петренко. Наразі він чекає інструментів з Німеччини та сподівається залучити на допомогу волонтерів. 

Місяць тому ініціатори проекту з будівництва дерев’яного човна вікінгів у Рівному Юрій Ойцюсь та Олег Петренко продемонстрували журналістам Суспільного прототип дракара. Тоді ж вони оголосили про збір коштів для втілення ідеї в життя.

 Сьогодні на подвір’я Обласного краєзнавчого музею привезли дошки для будівництва дев’ятиметрового дракара. Їх ініціатори проекту отримали безкоштовно. Приїхали будматеріали із Соснівського лісгоспу. Кошти ж, – а зараз їх зібрали вже 20 тисяч гривень, – продовжать збирати для інших цілей.

На фото Юрій Ойцюсь

Нам потрібно буде найняти ще трьох людей, щоб допомагали працювати. Матеріали також, а саме – ковані цвяхи, нагелі. Їх вже треба замовляти. Ми так порахували, що лише на цвяхи тисяч 15 піде. На транспортні витрати. Якщо вдасться назбирати більше – було б добре причіп мати, щоб возити на виставки різні цей човен, – розповів ініціатор проекту "Дракар Гунгнір" Юрій Ойцюсь.

Керуватиме будівництвом дев’ятиметрового човна варягів майстер з обробки деревини Олег Петренко. Сам майстер зізнався –  повнорозмірні човни раніше не будував.

Це сира дошка. Обрізана. Будемо стругати, обробляти. Почнемо з системи кріплень, з кіля, на чому все буде будуватися. Найскладніше – почати. Перша дошка – найважча, бо досвіду в нас нема, – сказав Олег Петренко.

Ініціаторів проекту будівництва дракара консультує завідувач відділу реставрації обласного краєзнавчого музею, археолог Олексій Войтюк. Він пояснює, чому обрали саме варязький дракар:

Однозначно сказати, що ми знайшли тут дракар – не можемо. Але те, що тут ходили варязькі човни, навіть по Усті – це 80%. Цілком реально.

Завершитися роботи повинні приблизно за три місяці. Потім дракар збираються спустити в озеро Басів Кут. Сам процес будівництва човна-дракара обіцяють розпочати за два-три тижні, тут – у парку під стінами краєзнавчого музею. 

Коли постало питання про місце для човна – то запропонували територію музею. Це і атракція для людей, бо в центрі. Не треба їхати на Басів Кут. І плюс для музею. Бо якось розвеселить похмурий парк, – продовжив Олексій Войтюк.

Кінцевого результату цього проекту – нема. Це проект, який буде розвиватися все далі і далі. Човен – це початок створення городища, музейного комплексу. Музей-скансен, на Басів Куті, хочемо відтворити там епоху Київської Русі. Це буде на землях рекреації. Під ГО виділено. Будемо робити ГО і створимо музей, – додав Юрій Ойцюсь.