Ситуаційний центр, або як поліція отримує повідомлення про порушення на виборах (ВІДЕО)

16:45, 21 кві. 2019
 
Ситуаційний центр, або як поліція отримує повідомлення про порушення на виборах (ВІДЕО)

Повідомлень про правопорушення під час голосування на сьогоднішніх виборах менше, ніж було в першому турі. Про це розповів заступник начальника Нацполіцїі області Руслан Стрельбіцький під час візиту журналістів до Ситуаційного центру при Головному управлінні Нацполіції області.

Тут правоохоронці моніторять перебіг виборів, аналізують інформацію про порушення і пропонують додаткові заходи для забезпечення правопорядку.

Це інформаційно-аналітична система "Вибори-2019". Сюди надходять всі повідомлення про можливі порушення виборчого процесу. Її може побачити кожен охочий на сайті МВС.

На фото Олександр Голуб

– Постійно інформація оновлюється. І ми можемо, не ми, а повністю всі громадяни можуть бачити ту інформацію, яка надходить до органів поліції, що стосується виборчого процесу. Зразу ж на інтерактивній карті Рівненської області ми можемо побачити, де сталося повідомлення, яке реагування було на дане повідомлення здійснено органами поліції. Карта в нас іде онлайн,розповідає заступник начальника управління організаційно-аналітичного забезпечення управління Нацполіції в області Олександр Голуб.

Моніторять виборчий процес в Ситуаційному центрі Нацполіції. Окрім поліцейських, сюди входять представники Служби порятунку та Нацгвардії.

На фото Антон Крук

– Ситуаційний центр – це фактично "мозок" області по аналітиці та оборобці різного роду інформації і прийнятті оперативних рішень. В тому числі і під час виборчого процесу. Ми працюємо в посиленому режимі, моніторимо всю ситуацію, яка є в інформаційному просторі, всі повідомлення надходять стосовно виборчого процесу і приймаються відповідні рішення, – сказав керівник відділу комунікації управління Нацполіції в області Антон Крук.

Станом на обідню пору порушень утричі менше, ніж в першому турі, каже заступник начальника Нацполіції. Переважно це заборонена агітація, але випадки траплялися різні.

На фото Руслан Стрельбіцький

– До нас надійшло анонімне повідомлення, що в селі Нобель Зарічненського району можливий вкид бюлетнів на виборчій дільниці. Коли виїхала на місце слідч-оперативна група, станом на 11 годину на вказаній виборчій дільниці в нас прголосувало 49 виборців. Під час візуального огляду скриньки для голосування нами було встановлено, що візуально кількість бюлетенів, яка знаходиться в скринці для голосування, відповідає тій кількості виборців, які проголосували, – каже заступник начальника управління Нацполіції в області Руслан Стрельбіцький.

Загалом на дільницях області чергує понад тисяча правоохоронців, підсумовує Руслан Стрельбіцький. Він радить учасникам голосування повідомляти їм про усі можливі випадки правопорушень.