За розклеювання листівок поліція у Рівному затримувала чотирьох людей: подробиці (ВІДЕО)

19:00, 19 кві. 2019
 
За розклеювання листівок поліція у Рівному затримувала чотирьох людей: подробиці (ВІДЕО)

Чотирьох людей, які розклеювали листівки, затримали за останню добу поліцейські у Рівному. Один із них – правозахисник Євген Новицький. За словами прес-офіцерки відділу комунікації Нацполіції області Ольги Ангелової, затримані розклеювали агітаційні матеріали або без вихідних даних, або у невстановлених місцях, наприклад, на електроопорах. 

Євген Новицький після анексії Криму у 2014 році переїхав у Рівне. Сьогодні вночі, розповідає, він вийшов на вулицю Грушевського, щоб розклеїти листівки. В цей час його помітили поліцейські. Чоловіка забрали до міськвідділу.

– Сюди з’їхалися 9 поліцейських на 4-х автівках. Не було жодного приводу для затримання, навіть, якби в моїх діях було порушення, в них були всі можливості скласти протокол на місці. Я вважаю, що це інформаційна наліпка, а не агітація, – розповів рівнянин Євген Новицький.

На Євгена Новицького склали адмінпротокол за поширення агіток без вихідних даних. Через три години чоловіка відпустили. Цієї ж ночі поліцейські затримали Романа Юхимця.

– Пів четвертої ночі поширював листівки проти Зеленського, мене затримала поліція. Оперативна група приїхала, 8 чоловік. У відділку вони вирішили, що моє порушення проти благоустрою, бо я клеїв листівки у невстановленому місці, хоча, на мою думку, стовпи були заклеєні бумажками вже, я сприймаю їх як те місце, де можна клеїти мою листівку, яку я вважаю інформуванням, – сказав рівнянин Роман Юхимець.

А вже вранці до міськвідділу привезли ще двох людей. Це одинадцятикласниця Дарія Коцюруба, її затримав поліцейський на проспекті Миру.

– Сьогодні зранку я попросила хлопця з бесіди "Рівне за Петра Порошенка" дати мені агітаційних листівок, ми зустрілися, в мене не було першого уроку і я вирішила використати цей час. Наклеїла наклейку на дошку оголошень, не порушила благоустрій. В протоколі написано: "розповсюдження агітаційних матеріалів", але я не розумію, чому я розповсюджувала їх там, де маю право, і на них є вихідні дані, хто замовник, хто друкував, хто дизайнер, – каже рівнянка Дарія Коцюруба.

На фото Ольга Ангелова

– Дівчину застали, як вона розклеювала антиагітаційну наклейку на дошку оголошень, на цій наклейці не було вихідних даних. У чоловіка, який, за нашою інформацією, передав їй ці наклейки, ми виявили іншу продукцію, яка вже мала агітаційні дані, але суб’єктом правопорушення є наклейки, які не мають вихідних даних, – повідомила прес-офіцерка відділу комунікації Нацполіції області Ольга Ангелова.

На фото рівнянин Вадим Горобець

– Дарії Ви дали ці листівки? (запитала журналістка)

– Мені здається, в неї вже щось було. Я пішов у банк виплачувати рахунки, на виході до мене підійшли 5 поліцейських, питають: "Шановний, поступила інформація, що Ви листівки розповсюджуєте". Листівки в мене при собі були, але поширенням їх я не займався, – розповів рівнянин Вадим Горобець.

Затримані з наклейками люди запевнили, що організували таку акцію за власний кошт із однодумцями із соцмереж.


– Штаб кандидата, якого я підтримую, на мою думку, працює не дуже добре, на мій погляд, тому ми повинні вкладати свої гроші, сили, щоб виконувати його обов’язки. Я не вважаю, що це є офіційна передвиборча агітація, це саморобна наліпка, це визначення моєї особистої думки, – додав рівнянин, правозахисник Євген Новицький.


За словами Ольги Ангелової, з початку передвиборчої кампанії, поліцейські склали 25 протоколів за розміщення агітації без вихідних даних.

– Напередодні дня тиші поліція переведена на посилений варіант несення служби, ми орієнтуємося на виявлення громадян, які порушують законодавство України про вибори. Я наголошую на тому, що поліція не полює на будь-кого із противників або прихильників кандидатів, наше завдання: щоб вибори пройшли чесно, з мінімальними порушеннями, – каже прес-офіцерка.

Чи є дії затриманих сьогодні людей порушенням – визначатиме суд.

На фото Михайло Балик

– Людям, які беруть участь в агітації, вони можуть це робити. Законом обмежень щодо ведення агітації немає, вони можуть показувати свої політичні переконання. Такі матеріали також фіксувалися у Києві, Шевченківський районний суд визнав такі матеріали не агітаційними, – сказав координатор спостереження за виборами ГМ "ОПОРА" Михайло Балик.

Як повідомив прес-секретар обласного осередну "Блоку Петра Порошенка" Андрій Андрощук, стосунку до розклеювання листівок вони не мають. Також він додав, що ні Євген Новицький, ні інші затримані не є членами їхньої партії. Представник обласного штабу Володимира Зеленського Максим Безека цю подію назвав провокацією. При цьому висловив вдячність правоохоронцям, які "максимально сприяють чесним виборам".