Адмінсуд не розглядатиме позов УПЦ МП щодо Птичі

13:21, 16 кві. 2019
 
Адмінсуд не розглядатиме позов УПЦ МП щодо Птичі

На сайті Єдиного державного реєстру судових рішень з’явилась ухвала про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі за позовом Релігійної громади Свято-Успенської парафії Рівненської єпархії Української Православної Церкви с. Птича Дубенського району до Рівненської обласної державної адміністрації про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування розпорядження від 1-го квітня про реєстрацію змін до статуту релігійної громади в новій редакції.

Нагадаємо, віднедавна після чотирьох років спору за церкву, в якій раніше правив московський патріархат, там службу проводять представники нової громади ПЦУ.

Позивач у заяві наполягав, що парафіяльні збори Релігійної громади Свято-Успенської парафії Рівненської єпархії Української Православної Церкви у Птичі – не проводились.

Читайте також: Громада ПЦУ провела перше богослужіння в храмі у Птичі (ФОТО)

В адмінсуді, вивчивши позовну заяву, відповіли, що фактичною підставою звернення до суду стали не стільки протиправні дії відповідача (голови ОДА,-ред.) щодо реєстрації змін до статуту, як дії осіб, які скликали парафіяльні збори, прийняли рішення про зміну підлеглості релігійної громади, подали відповідну заяву та документи відповідачеві. Разом з тим, оскаржуване розпорядження зачіпає не лише права та інтереси позивача, а й усіх членів Релігійної громади.

Керуючись наведеним, суддя дійшов висновку, що у даному випадку спір виник саме між засновниками, членами Релігійної громади Свято-Успенської парафії Рівненської єпархії Української Православної Церкви с.Птича Дубенського району та релігійною громадою, яка вирішила змінити канонічне підпорядкування, подавши заяву про реєстрацію змін. І з огляду на суб’єктний склад сторін спору він має вирішуватися за правилами господарського судочинства.

Вчора у програмі «Тема дня» представник єпархії УПЦ МП протоієреє Віктор Земляний зазначив, що вони готові продовжувати доведення своєї правоти у судах і не тільки щодо Птичі, а й в питаннях по інших селах. 

Фото Аліни Дубовської