Звинувачення УПЦ МП на Рівненщині та відповідь на них голови ОДА (ФОТО)

22:17, 15 кві. 2019
 
Звинувачення УПЦ МП на Рівненщині та відповідь на них голови ОДА (ФОТО)

Керівництво Рівненської єпархії Української православної церкви Московського патріархату звинувачує голову Рівненської обласної державної адміністрації Олексія Муляренка в примусовій ліквідації релігійних громад УПЦ МП та реєстрації громад Православної церкви України – проти буцімто волі більшості парафіян.

Про це сьогодні під час зустрічі із журналістами у стінах Свято-Успенської церкви Рівного заявив вікарій Рівненської єпархії єпископ Пимен. Участь у зустрічі взяли також секретар єпархії Олександр Єгоров та керівник відділу з врегулювання міжконфесійних конфліктів Віктор Земляний.

На фото секретар Рівненської єпархії УПЦ МП Олександр Єгоров

– Це все робиться не добровільно. А робиться неправильно і з порушеннями законів. Ми є свідками безчинств, за якими стоять представники райрад. Взяти Здолбунівський, Корецький, Гощанський райони. Участь у релігійному протистоянні напряму брали представники районної влади. Виникають активісти, які збурюють людей, щоб перехродити до ПЦУ,коментує секретар Рівненської єпархії УПЦ МП Олександр Єгоров.

На фото вікарій Рівненської єпархії УПЦ МП єпископ Пимен

– Пан Муляренко понад 60 парафій примусово переводить, ліквідовує громади УПЦ і реєструє в накладання під наші статути – нові релігійні общини. У більшості випадків – бажання більшості вірян не береться до уваги,каже вікарій Рівненської єпархії УПЦ МП єпископ Пимен.

На фото керівник відділу з врегулювання міжконфесійних конфліктів Рівненської єпархії УПЦ МП Віктор Земляний

– Вони збирають активістів, людей, які далекі від церкви... Депутатів... Які щось винні. І вони підбурюють нецерковних людей. Наша громада у відповідь збирає підписи, 150-400 підписів, проводять збори, вирішують, що нікуди не переходять, подаємо ці документи в ОДА, але там ними кидаються,каже керівник відділу з врегулювання міжконфесійних конфліктів Рівненської єпархії УПЦ МП Віктор Земляний.

Як повідомив священик ПЦУ Віталій Кузін, нині на Рівненщині 46 громад зголосилися перейти з Московського патрірхату до Православної церкви України, з них 44 громади вже офіційно зареєстровані.

Суспільне також попросило голову ОДА Олексія Муляренка прокоментувати закиди батюшок московського патріархату на його адресу.

На фото Олексія Муляренка 

– Одним з ініціаторів цієї прес-конференції є, наприклад, отець Віктор Земляний, який є фігурантом кримінального провадження, яке розслідує СБУ. І те, що я бачу, що відбулось, із тих текстівок, які вони підготували для журналістів – це суцільна маніпуляція, суцільне викривлення інформації і суцільна брехня. Чому? Тому що задіто і органи державного управління в Рівненській області і мене особисто як голову обласної державної адміністрації. У нас на сьогоднішній день є зареєстровано трохи більше 40 громад ПЦУ. Як це все відбувається… Відбувається це все виключно у максимально прозорий, максимально відкритий спосіб. І відбувається фіксація волевиявлення більшості громади. Громада збирається, громада приймає рішення, громада голосує, громада записує на відео все це. Тобто є докази, є бачення, тобто можна легко переконатись в тому, що в 100% випадків все це відбувається повністю добровільно, – сказав Олексій Муляренко.  

 А ось як коментують висловлювання опонентів у єпархії ПЦУ.

На фото священик ПЦУ Віталій Кузін

– Те, що представники МП говорять що там відбувається – тут треба запитати про докази. А ми маємо дані, що священики МП наймають тітушок і залякують громади, які збираються перейти в ПЦУ. Це точно є. Хто робить провокації – про них і говорить. Коли збирають гроші на церкву – то ходять в кожен двір, а коли визначатися треба – то частина – це вже не парафіяни? – сказав священик ПЦУ Віталій Кузін.

Нагадаємо, у суботу спроба парафіян Православної церкви України із села Копитів Корецького району потрапити до храму завершилася штовханиною з прихильниками Московського патріархату. Останніх, зрештою, разом із священиком силоміць вивели за ворота церковного подвір’я. Опечатаний дотепер храм парафіяни ПЦУ, які з собою принесли витяг із Держреєстру речових прав на нерухоме майно, відчинили і провели перше богослужіння українською мовою. На місці також чергували поліцейські. За словами речника головного управління поліції області Антона Крука, жодних фактів побиття людей вони не зафіксували.

Вчора на подвір’ї церкви у селі Розваж Острозького району відбувалися богослужіння громад ПЦУ та УПЦ Московського патріархату. Після їх завершення між вірянами виникла штовханина, під час якої місцевому жителю стало зле. На місце події викликали «швидку», медики якої надали допомогу чоловікові. Крім того, до поліції надійшло повідомлення від 16-річної жительки села Розваж, що під час конфлікту біля церкви вона отримала тілесні ушкодження. Поліцейські встановлюють обставини події, повідомив Антон Крук.

 

Детальніше цю тему бговорювали в програмі "Тема дня":