На Рівненщині громада ПЦУ виштовхала батюшку та парафіян УПЦ МП (ВІДЕО)

17:58, 13 кві. 2019
 
На Рівненщині громада ПЦУ виштовхала батюшку та парафіян УПЦ МП (ВІДЕО)

Штовханиною завершилася сьогодні опівдні спроба парафіян новоствореної релігійної громади Православної церкви України із села Копитів Корецького району потрапити до храму.

На церковному ганку люди зустрілися з односельцями – прихильниками Української православної церкви Московського патріархату. Останніх, зрештою, разом зі священиком силоміць вивели за ворота церковного подвір’я. Опечатаний дотепер храм парафіяни ПЦУ, які з собою принесли витяг із Держреєстру речових прав на нерухоме майно, відчинили і провели перше богослужіння українською мовою.

 

На фото Ігор Власюк

Я захищаю УПЦ. Я прослужив 21 рік. Цих людей хрестив, хоронив їхніх родичів і близьких. Вінчав... І зараз – бачите? – каже священник УПЦ МП протоієрей Ігор Власюк

На запитання, у чому причина того, що сталося на подвір’ї храму, священик відповідає так:

Я – за УПЦ. Молюся за воїнство, за владу, за убієнних солдатів. Є "атошники" теж тут...
- У чому причина того, що сталося? (запитує журналіст)
- Причина в тому, що релігійна ворожнеча почалася. Бо закони прийняті неправильні державою. Вони створили війну на Сході і в селах роблять війну? 

Поряд зі священиком – близько двох десятків прихильників УПЦ МП. Тут жінка із розірваною курткою та інша - з подертою рукою. Вона відмовилася назвати прізвище.

Я захищаю свою церкву. Прийшли мужики і виштовхали мене. Я трималася за ворота – і оце таке... Я – українка...
- Але ж це церква Московського патріархату...(каже журналіст)
- Хай московського! Яка мені різниця? – каже парафіянка релігійної громади УПЦ МП Ніна


У цей час на подвір’ї храму та перед воротами – парафіяни новоствореної релігійної громади Православної церкви України.

На фото Микола Перловський

Нам толкували, що це українська церква. Так і на емблемі написано. Але це церква московського патріархату. А ми живемо в незалежній Україні. Ми цього не хочемо. Має бути українська церква, – каже парафіянин релігійної громади ПЦУ Микола Перловський.

У пана Миколи інша версія причини того, що сталося на майдані перед храмом.

Основна причина та, що більшість людей, прихожан – пішли за УПЦ КП. А менша, за рекомендацією батюшки – за російською церквою. Ми просили їх: давайте по черзі служити. Він не захотів. Приїздив благочинний постійно з Корця і загострював обстановку, – додає Микола Перловський.


Благочинний Корецького району приїхав до Копитова і сьогодні.


На фото отець Ярослав

Вже тиждень як ми подали документи до суду. Всі папери там. Але рішення поки нема. Ми домовилися так: опечатуємо храм і добре. Ні тим і ні тим. А буде рішення, хто буде правий – того й храм. Але на ділі все не так, –коментує благочинний Корецького району УПЦ МП отець Ярослав.

Релігійну громаду ПЦУ у Копитові зареєстрували три тижні тому. У лютому тут провели потрібні для цього збори. 122 особи зі 126-ти зареєстрованих проголосували за перехід до Православної церкви України. Про це розповів тимчасовий виконувач голови парафіяльної ради Віталій Паляднік. Чоловік також представив витяг і Держреєстру речових прав на нерухоме майно – храм. Він та інші парафіяни громади ПЦУ відчиняють двері храму та заходять всередину.

На фото Віталій Паляднік

Ми запрошували священика та касира, щоб передати майно згідно з книгою обліку. Вони обклали нас словами і не захотіли. Яка інвентаризація? Як такої не було, бо нема кому. Подивилися, що є там. Бо я тут 20 років день у день і знаю, що де має бути. То після зборів 5 ікон зникло, – каже т.в.о. голови парафіяльної ради громади ПЦУ села Копитів Віталій Паляднік.

А на місці на момент від’їзду нашої знімальної групи продовжують чергувати правоохоронці.

На фото Антон Крук

До нас надійшло повідомлення про штовханину між прихильниками двох релігійних громад. На місце прибув начальник районного відділу поліції. З’ясували, що прихильники ПЦУ мають всі документи, є рішення ОДА від 26.03 про реєстрацію релігійної громади. Тому поліція просто забезпечувала функцію охорони правопорядку. Конфлікт вичерпано, – коментує речник ГУНП в Рівненській області Антон Крук.