Декомунізація пройшла повз: чому на маршрутках – старі назви вулиць (ВІДЕО)

12:35, 13 кві. 2019
 
Декомунізація пройшла повз: чому на маршрутках – старі назви вулиць (ВІДЕО)

Вулиці Черняка, Дундича, Мірющенка, які декомунізували три роки тому, продовжують існувати на інформаційних табличках рівненських маршруток. Чому так сталося, і чи не завдає це незручностей пасажирам, цікавилися журналісти Суспільного.

Олександр Бохенчук вже більше як 10 років водій маршрутного таксі за номером 45. З його слів, це один із найпопулярніших маршрутів серед рівнян, адже проходить вздовж усього міста. Дорогою, якою проїжджає Олександр Бохенчук, за три роки змінились назви двох вулиць. Черняка та Дундича стали, відповідно, Богоявленською та Генерала Безручка.

На фото Олександр Бохенчук


– Часом називають вулицю і я сам навіть не знаю, що то за вулиця. Кажу, ви скажіть, куди вам, а я скажу де це. Я нових вулиць сам не можу запам’ятати. Перейменували Дундича на Безручка, Черняка на Богоявленську, багато перейменували, – каже водій Олександр Бохенчук.

На інформаційній таблиці 45-ї маршрутки Олександра Бохенчука вказані вулиці зі старими назвами.

Це перевізник повинен. Це не транспортна компанія чи управління. Їхні машини, то нехай перевізники думають за це все,продовжує Олександр Бохенчук.

На зупинці «Театральна площа» маршруток зі старими вулицями на табличках чимало. Наприклад, замість нової назви Карнаухова все ще пише "Мірющенка". Рівнянин Борис, який чекає на зупинці, каже: це викликає певну плутанину.

Рівненські знають. Ті, хто приїхав з сіл чи інших міст, то їм буде важко шукати. Черняка це.. зараз згадаю... Генерала Безручка? А ні, Богоявленська, – розповідає рівнянин Борис.

А от рівнянину Ярославу старі назви на табличках зручніші.

Мені поки краще старі, хтось тут живе і знає, що Черняка – це Богоявленська. Мені краще зрозумілі старі, – каже Ярослав.

Чому через три роки після останнього перейменування вулиць в рівненських маршрутках вказані їх старі назви, запитуємо в керівника Союзу перевізників.

На фото Валентин Демчук

В ідеальному випадку це мала б зробити міська влада. Як показує практика, то цим будуть займатися перевізники, це ляже на їхні плечі. Вони знайдуть на це кошти, змінять таблиці, схеми відповідно до змінених назв вулиць. У нас по місту їздять люди практично одні й ті ж самі. Вони не дивляться, що написано на тій таблиці. Вони дивляться на номер маршрутки. З часом цей процес піде, – коментує керівник ГО "Союз перевізників України", Валентин Демчук.

Зі слів начальника управління транспорту і зв’язку Віталія Миронюка, змінювати інформаційні таблиці мали б перевізники. Про це їм казали ще три роки тому.

Самі перевізники. Це додаткові витрати, але всі зобов’язані виконувати закон. З понеділка буде група, яка спеціально виїде на контроль. Перевірить, бо там крім таких стандарних трафаретів, ще окремі вмудряються для більшої проінформованості пасажирів писати таблички, по яких вулицях проходить. Хоча трафарет має бути відповідно визначеного початкового і кінцевого пункту призначення. Перевіримо і у двохтижневий термін приведемо все до відповідності, – каже начальник управління транспорту і зв’язку Рівного, Віталій Миронюк.

Він пообіцяв, що через два тижні разом з журналістами Суспільного влаштує рейд, під час якого перевірять, чи змінили перевізники інформаційні таблиці.