Президент підписав указ про створення національного природного парку на Поліссі

14:10, 12 кві. 2019
 
Президент підписав указ про створення національного природного парку на Поліссі

Президент підписав указ про створення Нобельського національного природного парку. Відповідна інформація з’явилась на офіційному сайті глави держави. Наводимо його текст без змін:

«З метою збереження, відтворення і ефективного використання типових та унікальних природних комплексів Західного Полісся, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність, відповідно до статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» постановляю:

1. Створити на території Зарічненського району Рівненської області Нобельський національний природний парк.
До території Нобельського національного природного парку погоджено в установленому порядку включення 25318,81 гектара земель державної власності (у тому числі з вилученням у землекористувачів), що надаються національному природному парку у постійне користування, згідно з додатком.

2. Підтримати пропозицію Кабінету Міністрів України щодо утворення та забезпечення належного функціонування адміністрації Нобельського національного природного парку у сфері управління Міністерства екології та природних ресурсів України.

3. Кабінету Міністрів України:
1) забезпечити:

затвердження у шестимісячний строк у встановленому порядку Положення про Нобельський національний природний парк;

вирішення протягом 2019 - 2021 років відповідно до законодавства питання щодо надання Нобельському національному природному парку у постійне користування 25318,81 гектара земель, у тому числі з вилученням у землекористувачів, а також розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок та оформлення речових прав на земельні ділянки;

розроблення протягом 2019 - 2021 років і затвердження в установленому порядку Проекту організації території Нобельського національного природного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об’єктів;

2) передбачати під час підготовки проектів законів про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» та про Державний бюджет України на 2020 та наступні роки кошти, необхідні для функціонування Нобельського національного природного парку.

4. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.
Президент України П.ПОРОШЕНКО
11 квітня 2019 року»

 

Як повідомив Суспільному місяць тому начальник відділу заповідної справи, екологічної мережі, моніторингу та природоохоронних заходів Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Володимир Діковицький, в області на даний момент існує 314 територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Це 9% від загальної площі області.

– Другий об’єкт, яким ми зараз займаємося — це Національний природний парк "Соколині гори" на території Березнівського району. На даний час проходить процедура погодження із землевласниками-землекористувачами, зокрема, з лісгоспом та іншими землевласниками-землекористувачами. Територія проектованого Нобельського парку – це 25,3 тисячі гектарів із вилученням, це близько 160-180 чоловік штату, це державна установа, яка фінансується з державного бюджету. На даний момент по Березнівському районі, по Соколиних горах – як такої цифри якоїсь чіткої щодо площі озвучити не можу. Планується взагалі близько 16 тисяч гектарів на території Березнівського району, це ті самі Соколині гори славнозвісні. Ну й інші об’єкти так само створюються згідно цієї програми,коментував посадовець.

Фото до матеріалу – з офіційного сайту Президента України.