Пам’ять борчині проти комунізму, яка загинула у президентському літаку, вшанували у рідному селі на Рівненщині

18:02, 9 кві. 2019
 
Пам’ять борчині проти комунізму, яка загинула у президентському літаку, вшанували у рідному селі на Рівненщині

Пам’ять уродженки Рівненщини Анни Валентинович вшанували у селі Садовому Гощанського району. Вона загинула на польському президентському літаку, що розбився 10 квітня 2010 року під російським Смоленськом. Цьогоріч Анні Валентинович мало б виповнитися 90.

У селі Садове, де вона народилася і де досі проживають її родичі, встановили пам’ятну дошку. У Польщі Анна Валентинович опинилася в Другу світову війну, а на межі 70-80-х років минулого століття стала засновницею профспілки "Солідарність", яка виступала за повалення комуністичного режиму.

Зв’язки зі своєю родиною у Садовому Анна Валентинович відновила, коли Україна стала незалежною. І щороку приїздила у село, де народилася. Нині на відкриття пам’ятної дошки у Садове в складі польської делегації приїхав онук Анни Валентинович Пьотр і режисер, який працює на фільмом про цю жінку.

В цей момент ми згадуємо мою бабусю, яка стала історією, що запалила рух "Солідарність", який призвів до повалення комунізму в Польщі, – каже Пйотр Валентинович, онук Анни Валентинович.

На фото Валентина Ярощук 

Це жінка, яка боролася з комунізмом і ніщо не заважало цій її боротьбі. Ні утиски, ні переслідування. І тому настільки вона оцінена. Ті люди, які прагнуть до демократії, до звільнення від комуністичних ідей суспільства, вони перед собою бачать образ цієї могутньої жінки. Ми її зараз відкриваємо для себе. Хоча вперше ми заговорили про Ганну Валентинович у 2010 році. Це пов’язано з падінням літака, в яому вона загинула у складі урядової делегації, – говорить Валентина Ярощук, директорка обласної наукової бібліотеки.

Я довідалася про неї тоді, як вона загинула. Це було в 2010 році 10 квітня. І я тоді довідалася, що в тому літаку була наша землячка. Її сестер знаю, племінників знаю, – згадує Галина Михайлівна, жителька Садового.

– Знають, що вона загинула в авіакатастрофі, що це була засновниця "Солідарності". Але більш ширше її ще маємо пізнати. Я, власне, думаю, що цей рік буде роком початку знайомства з нею. Ми почали з відкриття цієї дошки. Приїхав онук Анни Валентинович і приїхав режисер Єжи Залевський, який знімає фільм. Вона народилася в серпні і на день народження цей фільм, я думаю, буде готовий. Він буде в прокаті в Польщі, і маю надію, що й в Україні, – коментує Ярослав Ковальчук, голова польсько-українського центру ім.Томаша Сосновського.