Спостереження за птахами: у Рівному влаштували бьордінг-ралі (ВІДЕО)

16:09, 6 кві. 2019
 
Спостереження за птахами: у Рівному влаштували бьордінг-ралі (ВІДЕО)

Бьордінг-ралі або ж спостереження за птахами зібрали сьогодні вранці на площі біля "Злати Плази" два десятки дітей та дорослих.

Їхня мета – знайти якнайбільше видів птахів. Для цього охочі поділилися на три команди шляхом жеребкування. Кожна – вирушає у своєму напрямку, а їх три: гідропарк, парк імені Шевченка та Лебединка. Наші журналісти попрямували в останньому напрямку.

Фіксують пернатих на фотокамери. Якщо ж їх не видно, то визначають вид за звуком, що видають птахи. Кожен новий вид, що знайшли, записують до списку. Він оцінюється в 1 бал, а вид, що встигли зафіксувати на фото, вартує команді 2 бали.

Очолює команду з шести любителів орнітології, що обстежує Лебединку, Поліна Тимків. За фахом вона біологиня.

– Це називається бьордінг-ралі, воно відбувається в рамках челенджу "Ecogradus", який проводить Таня Легка, тиждень присвячений біорізноманіттю. Тут цікавого на Лебединці...це, напевне, золотомушка жовточуба. Це такий найдрібніший птах України, він важить всього 9 грамів, і в нього такий характерний жовтий чубчик в самця є, який він, коли співає, то так піднімається аж в нього. А решта, напевно, такі звичайні, – розповіла учасниця бьордінґ-ралі Поліна Тимків. 

Через 2 години команди зібралися, аби підбити підсумки. Команда, що рухалася гідропарком та понад Басовим Кутом, зафіксувала найбільше видів птахів – 37. А перше місце знавця птахів виборола вихованка екологічного центру Палацу дітей та молоді Христина Дем’янчук.