У Рівному провели першу операцію на працюючому серці (ВІДЕОКОМЕНТАРІ)

19:27, 5 кві. 2019
 
У Рівному провели першу операцію на працюючому серці (ВІДЕОКОМЕНТАРІ)

Першу у Рівному операцію шунтування на серці, яке не зупиняли, провели сьогодні у центральній міській лікарні. Зробити фото та відео з самої операційної нам не дозволили через стерильність приміщення. 

Як повідомив головний лікар медзакладу Євген Кучерук, хірургічне втручання здійснили 8 хірургів та анестезіологів столичного інституту імені Шалімова. Їм асистували рівненські колеги. Оперували п’ятдесятирічну рівнянку майже п’ять годин.

Хірургічне втручання пройшло успішно, розповів після операції завідувач відділу кардіохірургії інституту імені Шалімова Артур Габрієлян. Тепер пацієнтка ще тиждень перебуватиме у медзакладі під наглядом лікарів. Далі на неї чекає більш як місячний період реабілітації. А рівненські лікарі далі навчатимуться у клініці імені Шалімова. Лише після десятка подібних операцій вони почнуть самостійно проводити такі хірургічні втручання.

– Операція пройшла успішно. Ми зробили те, що планували. Операція коронарного шунтування, у жінки були вражені судини серця, пошкоджені атеросклерозом. Три судини з чотирьох були вражені, ми їх зашунтували. Ми виконуємо операції за технологією без зупинки серця, на працюючому серці. Це для пацієнта набагато безпечніше, менше втручання в його гомеостазис. В цілому операція пройшла у штатному режимі, без якихось ускладнень,розповів завідувач відділу кардіохірургії інституту імені Шалімова Артур Габрієлян.

– Препарати по анестезіології всі однакові, але комбінація їх, на якому етапі застосовувати, на якому етапі більші дозування, на якому менші – це все нюанси, яким треба навчатись. Це тільки перший крок, який зроблено. В подальшому ми будемо співпрацювати з цією клінікою і вдосконалюватись,каже лікар-анестезіолог Рівненської ЦМЛ Микола Шмігач.


Головний лікар Рівненської ЦМЛ Євген Кучерук розповів, що у них заключена угода з Київським інститутом Шалімова про спільну роботу і відкриття кардіологічного центру в нашому місті.

– Ці операції не в багатьох областях роблять. Ми сподіваємось, що це допоможе жителям міста і області . А також професійний рівень наших лікарів піднімається, – зазначив пан Кучерук.