На Лебединку повернулись лебеді: як їм не нашкодити (ВІДЕО)

18:40, 5 кві. 2019
 
На Лебединку повернулись лебеді: як їм не нашкодити (ВІДЕО)

Пару лебедів-шипунів, які зимували у рівненському зоопарку, сьогодні повернули на водойму Лебединки. За словами заступниці директора Ірини Оліферук, птахи цілком здорові, перед випуском їм трішки підрізали махове пір’я, аби вони не полетіли. Лебедів, додала фахівчиня, годуватимуть щодня, а рівнян попросила якщо і підгодовувати, то невеликими шматками хліба. Також в зоопарку закликають людей не телефонувати їм, коли птахи виходять погуляти на берег, бо вийти пощипати трави для них – нормально, адже вони люблять зелень.

 

Перед поверненням на озерце у центрі міста лебеді почуваються чудово і повністю здорові. У цьому нас запевняє заступниця директора зоопарку Ірина Оліферук. 

 

– Саме ця пара сформувалась в нашому зоопарку, вони в нас перезимували уже дві зими. Це ці лебеді, які потрапили до нас в скрутній ситуації, два роки тому вони примерзали, ми їх взяли на реабілітацію. Почувають вони себе зараз пречудово, – каже вона. 

 

Із зоопарку на Лебединку птахів привозять о пів на дванадцяту.

Кілька рівнян, із якими ми поспілкувались, поверненню лебедів зраділи, мовляв, це одне із їх улюблених місць, де можна погуляти з дітьми та погодувати пернатих. 

Хліб на водоймі їдять і інші птахи, які сюди прилітають.

Лебеді іноді вдало позують для фото

Тим часом Ірина Оліферук додає:

– Ми їх годуємо, ми приїжджаємо сюди щодня, привозимо їм їжу. Якщо хочуть підгодовувати – то шматочок хліба, але небагато. Бо хліб для них у великій кількості – це шкідливо. І якщо вони виходять попастись на травичку, то не треба за ними бігати, заганяти їх назад у воду. Ви таким чином можете їх тільки налякати, вони можуть звідси просто піти. І в зоопарк телефонувати у такому випадку також не потрібно, каже заступниця директора.

Порція, яку дають птахам

Ірина Оліферук просить власників собак не лякати птахів, а тримати своїх тварин на повідку, адже кожен стрес для лебедя негативно позначається на самопочутті. 

– А будинок посеред водойми їм – це як захисток. І, крім того, якщо є якась небезпека на березі – вони можуть залізти і відпочити на цьому плоту,каже представниця зоопарку.