У Рівному ввели карантинну зону: скажений пес покусав власницю (ВІДЕО)

18:23, 4 кві. 2019
 
У Рівному ввели карантинну зону: скажений пес покусав власницю (ВІДЕО)

Цю інформацію сьогодні підтвердив начальник міського управління Держпродспоживслужби Анатолій Сасовський. Минулого четверга скажений домашній пес вкусив жінку у приватному господарстві на бульварі Хмельницького. У неділю, 31-го березня, тварина померла.

Жінка та усі, хто мав контакти із собакою – вже отримують профілактичні щеплення проти сказу. Кілька сусідніх вулиць оголошені карантинною зоною.

Нагадаємо, востаннє випадок укусу людини скаженою твариною у Рівному фіксували у 2017-му році. Тоді жінку вкусила морська свинка. Хвора – одужала. 

Зараз жінка, яку минулого тижня вкусив скажений пес, отримує лікування у траматологічному відділенні Центральної міської лікарні. Спілкуватися з журналістами вона відмовилася. Зі слів лікаря-рабіолога, який призначив жінці лікування, її вкусив власний пес.

На фото В’ячеслав Наумчук

– Потерпіла – молодець. Вона побачила, що собака поводиться підозріло і чи сама, чи з донькою – зачинили його в сараї. Ми перев’язали рану і сказали спостерігати за собакою. Попередили – не викидати труп в разі чого. І 31-го березня тварина загинула,розповів лікар-рабіолог В’ячеслав Наумчук.

На фото Анатолій Сасовський

– Що суперечить трохи правилам... Але донька власниці доставила труп тварини в Рівненську державну ветеринарну лікарню. Десь о 12:30. Спеціалістами було направлено цей труп в лабораторію для дослідження. І вже о 16:30 ми отримали висновок, що підтверджений сказ,повідомив начальник міського управління ГУ Держпродспоживслужби в області Анатолій Сасовський.

Тепер жінка, а також близькі та сусіди, які мали контакт із собакою – отримують щеплення від сказу.

– Отримує комбінований курс профілактичних щеплень від сказу. Це жінка, яку вкусили за кисть. Донька – отримує профілактичні щеплення амбулаторно. Чоловік, який допомагав доньці відправити тіло пса на експертизу – теж отримує амбулаторно. Ще контактна особа – сусідка. Теж амбулаторно. І хлопчик десятирічний – щеплення проводять в дитячій обласній лікарні,додав В’ячеслав Наумчук.

Будинок на бульварі Богдана Хмельницького, де минулого четверга пес, хворий на сказ, вкусив господиню помешкання – у вівторок тут провели дезінфекцію. Того ж дня на засіданні міської протиепізоотичної комісії квадрат території навколо між вулицями Київська, Грушевського, Гайдамацька та Костромська – визначили зоною карантину.

– Почали вимушено проводити профілактичні щеплення на даній території. Проти сказу. Безкоштовно. Подвірний обхід робимо. Щеплюємо котів і собак. Перший день – 100 особин. Вчора – 50. Сьогодні – ще нема даних,зазначив Анатолій Сасовський.

Сьогодні тут до журналістів UA: Рівне ніхто не вийшов. Нікого ми не застали і у найближчих сусідів. Про подію запитали у мешканок сусідньої вулиці.

– На районі по вулицях роздавали всім такі листівки з попередженням, що якщо маєте собак – потрібно зробити щеплення. В нас двоє. Ми зробили. А що тут сталося – не знаю...
– А хто тут живе, знаєте? (запитав журналіст)
– Старша жіночка. Завжди вітаємося, але не знаю навіть, як її звати, – сказала рівнянка Тетяна Білковська.

– Їх тут було чотири собаки. Я ходжу з малою – то мала боялася. Але вони нас не чіпали. Колись хлопчика покусали. То викликали поліцію.
– Це ці ж собаки? (запитав журналіст)
– Так.
– А коли це було?
– Тижні два тому, – відповіла рівнянка Олена Кушнір.

Інформацію про те, що на території цього будинку жили четверо псів – підтвердив Анатолій Сасовський.

– Дві собаки контактували з хворим. Їм провели евтаназію і спалили на полігоні. А ще одного – вони самі викинули на сміття. Ми його вже не знайшли,каже Анатолій Сасовський.

Зоною карантину територія між вулицями Київська, Грушевського, Гайдамацька та Костромська буде упродовж двох місяців. Упродовж цього часу тут заборонено організовувати масові заходи за участю тварин. Домашні тварини також не отримають у цей час документів від ветеринарів для виїзду закордон. 

 

За інформацією начальника міського управління охорони здоров’я Віктора Іськіва, у нинішньому році до медиків з укусами звернулися 136 рівнян. 26 особи – отримували вакцини проти сказу. Із запитанням про наявність вакцин проти сказу ми звернулися до нього та головної спеціалістки обласного управління охорони здоров’я Людмили Яцені.

– Дорослі в нас отримують допомогу від укусів в травмпункті ЦМЛ. Діти – в травмпункті ОДЛ. Сьогодні для дітей і дорослих сиворотка й імуноглобулін – є. В достатній кількості. До всіх випадків захворювань ми готові, наші заклади,повідомив начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів.

На фото Людмила Яценя

– Ця вакцина антирабіотична – з державного бюджету закупляється. В минулому році ми отримали 760 доз і 395 – імуноглобуліна. Це безкоштовно. Наші медзаклади закупили самі вакцини. Маємо – 760 доз. Це індораб,розповіла головна спеціалістка обласного управління охорони здоров’я Людмила Яценя.