Комунальники ліквідовують стихійне звалище, а рівняни просять контейнери (ФОТО, ВІДЕО)

13:48, 2 кві. 2019
 
Комунальники ліквідовують стихійне звалище, а рівняни просять контейнери (ФОТО, ВІДЕО)

Стихійне сміттєзвалище на вулиці Малорівненська в Рівному комунальники хочуть перетворити на сквер. Як пояснив керівник КАТП-1728 Ростислав Кралюк, одне лише прибирання сміття не допомогає, люди знову привозять його на пустир. Сьогодні о десятій ранку там працювали комунальники з КАТП, техніка з міськШЕУ.

На фото прибиральник Михайло

– Маємо прибрати усю цю територію. А тут є що прибирати, – зазначив прибиральник Михайло.

Працівникам міських комунальних служб також допомагали студенти Автотранспортного коледжу.

На фото Дмитро Лозинський

– Чим саме допомагаємо? Позбирали папірці довкола, а далі будемо садити тут дерева, – розповів студент автотранспортного коледжу Дмитро Лозинський.

 Анатолій Кривко, який живе неподалік стихійного смітника, таку ініціативу комунальників і студентів вітає.

– Його не треба, щоб воно було. Діти до школи йдуть, літом смердить, як накидають. Зі всього міста возять. Звичайно, це проблема. Його треба закривати. Як контейнер стояв – возили, зараз ось – гіляку зрізали, все почистили, зараз їздить машина, – сказав Анатолій Кривко. 

Керівник КАТП-1728 Ростислав Кралюк зазначив, що стихійний смітник на вулиці Малорівненська торік впорякували. А зараз вирішили зовсім його прибрати і облаштувати сквер. Також він додав, що схожі стихійні смітники є й на інших вулицях міста. А виникають вони тому, що люди не хочуть вивозити сміття на полігон.

– Кажуть, що є такий бізнес по районах, що вони його збирають по селах і викидають тут цілими бусами. В нас була ситуація - Нижньодворецька, Руська, Петра Могили. Різними шляхами ми намагаємося вирішувати ці питання - шляхом оголошень, деякі ми упорядкували, як на Нижньодворецькій, але вони виникають, бо не хочуть люди вивозити його на полігон, – розповів Ростислав Кралюк.

Ростислав Поліщук з Зарічної і Вадим Клименко з Дворецької нарікають на те, що на їхніх вулицях немає контейнерів і їм із сусідами нікуди дівати непобутове сміття.

На фото Ростислав Поліщук

– Звісно, багато залежить від самих людей. Квіти викидають осінню і гілля з дерев нікуди подіти. Спалювати неможливо, бо йде все на хати і сусіди скаржаться. Потрібно це вирішувати в комплексі і людям, і керівництву міста, – зауважив Ростислав Поліщук.

- Обов’язово мають стояти контейнери. От посадив я чорнобривці, в мене буде перед зимою чотири тачки відходів з квітів. І на дорогу виставляєш. А нам сказали з вівторка на середу виставляйте, в середу забирають, в четвер я йду з роботи по Дворецькій – повна вулиця сміття, – додав Вадим Клименко.

Замість того, щоб повертати контейнери на колишні майданчики для сміття, у Рівному слід встановити індивідіальні баки для кожної приватної садиби. Таке вирішення ситуації пропонує керівник КАТП-1728 Ростислав Кралюк. Кожен охочий зможе отримати столітровий контейнер і особисто наповнювати його. Вартість ємності для господаря врахують у щомісячний платіж за вивезення сміття. Таким чином забирають відходи в приватних секторах Луцька, пояснив Ростислав Кралюк.

На прибраній території працівники Тресту зеленого господарства висадили дерева. Журналісти Суспільного повернулися на територію смітника після сімнадцятої години. Землю тут розрівняли, майже усе сміття прибрали, обабіч дороги посадили 30 саджанців кленів.