У Зірному запрацювала нова амбулаторія, четверта на Рівненщині (ВІДЕО)

19:23, 27 бер. 2019
 
У Зірному запрацювала нова амбулаторія, четверта на Рівненщині (ВІДЕО)

Відсьогодні жителі села Зірне Березнівського району зможуть здати аналіз крові, зробити кардіограму та отримати консультацію сімейного лікаря, не залишаючи свого населеного пункту. У селі офіційно запрацювала новозбудована лікарська амбулаторія.

Вартість медичної новобудови – майже 7 мільйонів гривень. Збудували амбулаторію у Зірному за п’ять місяців. Вона стала четвертою, яка запрацювала в області з початку цього року. У ній працюватиме три медсестри, санітарка і сімейний лікар. Якими приладами обладнаний його кабінет, продемонстрував Святослав Скороход, завідувач нової амбулаторії у Зірному. До цього він приймав пацієнтів у будівлі сільської ради.  

– Поки прийматиму тут лише я – сімейний лікар. Буду надавати всю допомогу. Зможемо робити аналізи різні. Нам закупили новий аналізатор. Кардіограму можемо робити, – розповів Святослав Скороход.

Разом із кабінетом сімейного лікаря, маніпуляційною, кабінетом для щеплень та денним стаціонаром, у будівлі амбулаторії є і двокімнатна квартира для лікаря. Збудували амбулаторію у селі Зірне Березнівського району за п’ять місяців. Зі слів першого заступника голови облдержадміністрації Віталія Ундіра, вона стала четвертою, яку відкрили в області з початку цього року.

– Сьогодні такі амбулаторії відкрилися у Заборолі, це перша в Україні, Морочному, Боремлі і ось сьогодні – четверта. Вартість кожної в середньому 7 мільйонів гривень. Конкретно цієї – 6 мільйонів 800 тисяч. Фінансування: 90% - держбюджет, ще 10% – місцеві бюджети, - повідомив Віталій Ундір.

Згідно з даними системи публічних закупівель "Prozorro", вартість проекту склала 154 тисячі гривень. Рівненська компанія-генпідрядник "Рівнебудконсалт" виграла торги з сумою робіт 5 мільйонів 799 тисяч. Минулого тижня замовник робіт, – Департамент будівництва обласної адміністрації, – виділив виконавцю ще 700 тисяч. Юристка громадської ініціативи "За чесний тендер" Мирослава Примак вважає таке виділення коштів сумнівним.

– Є така практика у замовників. Але це стосується договорів довготривалих, коли будівництво іде 2-3 роки... Може тоді причини і є об’єктивними, бо проект робився в один рік, а будувалося – в інший. Тут договір укладався в жовтні. І виникли додаткові роботи, які схожі з тими, які вже були включені в проект. Чому проектант цього не врахував? Такою схемою часто користуються,зазначила Мирослава Примак. 

Ми зателефонували розробнику проекту. Згідно з "Prozorro", це ФОП Андрій Кошин із села Миляч Дубровицького району. За номером телефону, вказаному у картці учасника торгів, нам відповіли таке:

– Приймальня...
– Доброго дня. Мені потрібен Андрій Миколайович Кошин... (журналіст)
- А куди Ви телефонуєте?
- Цей номер телефону вказаний як його. Це Дубровиця?
- Це Зарічне. Це лікарня.

Фірма-виконавець "Рівнебудконсалт" зареєстрована по вулиці Курчатова у Рівному. Двері офісу з номером, вказаним у базі Мін’юсту, виявилися зачиненими. Інженера компанії з технічного нагляду ми знайшли в іншому офісі цього ж приміщення. Його запитали про додаткові 700 тисяч гривень. Причиною Андрій Віднік назвав додаткові роботи, які не були включені в основний кошторис.

– Позицій 50-100... Я так конкретно не скажу... Деякі об’єми знімалися, наприклад, дверні блоки. В проекті один об’єм, а реально – менше. Це знімалося. Обробка вогнетривкою сумішшю: в проекті одна площа, а переміряли – більша. Ми ж не фонд добрих рук. І кожен працює, щоб заробити. За свій рахунок було б неправильно це робити, – пояснив інженер з технічного нагляду ТОВ "Рівнебудконсалт" Андрій Віднік.

Журналісти Суспільного також звернулися за коментарем до директора департаменту з питань будівництва та архітектури облдержадміністрації Ярослава Мазярчука.

- Нічого дивного немає. При всіх будівництвах є таке поняття "додаткові роботи". Це роботи, які виникли і не були заплановані в проекті. Це нормально. Щоб зробити таку амбулаторію – треба не боятися додаткових робіт і зробити все за нормами. Це не означає, що проект був поганим. У нас нема жодного проекту, де б не виникло додаткових робіт,пояснив посадовець.