Громади, що перейшли в ПЦУ, почали отримувати свідоцтва (ВІДЕО)

20:03, 27 бер. 2019
 
Громади, що перейшли в ПЦУ, почали отримувати свідоцтва (ВІДЕО)

Вісім релігійних громад Здолбунівського району, які раніше перебували в єдності з Московським патріархатом, сьогодні  отримали свідоцтва про приналежність до Православної церкви України. Вчора процедуру приєднання до ПЦУ вже пройшла громада з села Буща того ж району. Це, із слів заступника начальника відділу релігії Рівненської ОДА Ігоря Соколовського, була перша парафія на Рівненщині, яка офіційно перейшла з УПЦ МП в Православну церкву України.

 

Реєстрація релігійних громад, які вирішили перейти з УПЦ Московського патріархату у Православну церкву України, відбувається у відділі релігії Рівненської ОДА. На місці сьогодні зранку ми зустріли представницю однієї з громад у Здолбунівському районі. Проте говорити на камеру жінка відмовилась. Був з нею і голова Здолубнівської РДА Сергій Кондрачук.



– Вчора перша наша громада, – а саме громада села Буща, – повністю закінчила процес реєстарції і отримала виписку. Вони поставили вже крапку в цій історії. Вчора розпочали процес реєстрації ще 5 громад Здолбунівського району. Сьогодні ще три. Ось остання якраз завершила. І сьогодні, 27-го березня, в кінці дня, після 17, усі вісім громад отримають виписки з державного реєстру, що вони не тільки де-факто, а й де-юре є в лоні ПЦУ,
пояснює голова Здолбунівської РДА.

Реєстрація релігійних громад на Рівненщині розпочалася вчора після того, як 25-го березня Міністерство культури зареєструвало управління Рівнської єпархії ПЦУ. Процес відбувається у два етапи. Спершу голова обласної адміністрації затверджує статути парафій, після чого дані про релігійну громаду вносять в єдиний державний реєстр.

На фото юристка Катерина Самардак


– Станом на сьогоднішній день нас повідомили про рішення приєднатися до ПЦУ 44 громади. Розпорядженням голови Рівнеснької ОДА була зареєстрвоано статути 30 громад. Також вже відомо, що ще 6 громад подали усі документи, аби зареєструвати свій статут. Відповідний проект розпорядження готується. Ми розуміємо, що багато хто чекав цієї першої реєстрації, аби переконатися, що це працює. Перша громада вже є, і це свідчить про те, що все працює,пояснює юристка Рівненської єпархії ПЦУ Катерина Самардак.

Як повідомив заступник начальника відділу релігії Рівненської ОДА Ігор Соколовський, реєстрацію зміни підлеглості мають пройти не лише релігійні громади, які вирішили перейти з УПЦ (МП) у Православну церкву України.



На фото Ігор Соколовський

– Усі релігійні громади УПЦ КП теж повинні зміни підлеглість, провести збори і прийняти рішення про перехід до ПЦУ, так само і всі громади Української автокефальної православної церкви. Оскільки 15 грудня 2018-го року, коли відбувався Об’єднавчий собор в Києві, ці дві церкви заявили про самоліквідацію і перехід до ПЦУ. У нас в області 348 громад УПЦ КП та 18 громад Української автокефальної православної церкви,розповів заступник начальника відділу релігії Рівненської ОДА Ігор Соколовський.

Виписку із державного реєстру про приналежність до Православної церкви України вісім релігійних громад Здолбунівського району отримали наприкінці робочого дня.

Ще одна парафія з села Буща відповідний витяг отримала вчора. Відтак, як повідомив голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук, в районі всі громади, які заявили про перехід з УПЦ МП в Православну церкву України, пройшли цю процедуру офіційно. Зі слів заступника начальника відділу релігії Рівненської ОДА Ігоря Соколовського, станом на 17.30 в державному реєстрі в Україін зареєстурвали 14 парафій ПЦУ, 9 з них в Рівненській області.

 

– Піднесені відчуття. Така благодать приємна, що в нас буде церква України. Давно того чекала більшість патріотів, прогресивних людий. Чекали цього дня,коментує отримання свідоцтва голова парафіяльних зборів, с.Будераж Микола Мельник.

– Наша громада першою перейшла, громада села Урвенна. Зараз відчуття перемоги, що все це закінчилося. І ми перемогли. І будемо чути молитву на рідній мові, зверненя до Бога. Радість велика,каже секретарка парафіяльних зборів, с.Урвенна Катерина Тишковець.