У Рівному оголосили лауреатів премії Косміаді

18:42, 25 бер. 2019
 
У Рівному оголосили лауреатів премії Косміаді

Уперше за семирічну історію існування в Рівному мистецької премії імені Георгія Косміаді члени комітету, який її присуджує, були одностайними щодо переможців.

Цього року премію, розмір якої становить 14 тисяч гривень, розділили рівненські художниці декоративно-прикладного мистецтва Оксана Галайчук та Алевтина Кляповська. Вдруге поспіль лауреатами стають майстрині цього напряму, перші п’ять премій діставалися живописцям. Оксана Галайчук та Алевтина Кляповська нещодавно презентували на виставці у Рівному свої роботи, виконані у різних техніках художнього текстилю.

На фото лауреатка премії імені Г.Косміаді Оксана Галайчук

– Для мене це певний рівень, мета, яка досягнута, можна бажати і мріяти про вище. Гроші підуть цілеспрямовано на проект нашої спільної виставки, яка відправиться за кордон. Ми це позиціонували, коли подавали заявку. Це не дуже велика, але це допомога нашій творчості, приємно і дуже доречно,розповіла лауреатка премії імені Г.Косміаді Оксана Галайчук.

На фото Алевтина Кляповська

– Головним нашим лауреатством є те, що ми присутні на виставках: трієналле текстилю, яке було не так давно, за кордоном на бієналле у Кросно, ця виставка є мандруючою, наші роботи можуть побачити у Польщі, Угорщині, Словенії. Ну а найвищою відзнакою є підтримка людей, які близькі для нас, – сказала лауреатка премії імені Г.Косміаді Алевтина Кляповська.

На фото голова комітету з присудження премії імені Г.Косміаді Галина Кульчинська

– Тут насправді немає такого, що у нас пішла черга на декоративно-прикладне мистецтво, ні! Можливо, у одноголосному рішенні таємного голосування зіграло роль те, що дівчата відповідально поставилися до вимог конкурсу, за положенням претенденти мають організовувати виставки, каже Галина Кульчинська. – Вони натхненні, вони молоді, дуже несподівані, це те мистецтво, яке має попит на Заході, і я думаю, що ця премія надасть їм наснаги і вони будуть представляти Рівне на міжнародних виставках.