Чим загрожує спалення трави організму, довкіллю і самому палію (ВІДЕО)

17:29, 25 бер. 2019
 
Чим загрожує спалення трави організму, довкіллю і самому палію (ВІДЕО)

23 особи оштрафували цьогоріч на Рівненщині за спалення сміття і трави представники держекоінспекції. Про це повідомив начальник її обласного управління Сергій Пашковський.

Досі шукають винуватців учорашньої пожежі на південній околиці Рівного. Нагадаємо, за інформацією від речника Служби порятунку області Дмитра Мельника, там була загроза перекидання вогню на житлові будинки. Гасіння учорашньої пожежі ускладнене тим, що виникло декілька осередків займання.

– Один із них був дуже-дуже близько біля житлових будинків. Практично можна сказати, що впритул. Тому в першу чергу ми відбивали саме житловий масив, щоб, не дай бог, вогонь не перекинувся на дерев’яні господарчі будівлі і далі не пішов по житловому сектору, – повідомив речник Служби порятунку області Дмитро Мельник.

Загалом вогнеборці на ліквідацію подібних загорань виїжджали сорок разів з початку потепління, повідомив Дмитро Мельник. Під час горіння трави у повітрі ширяться небезпечні речовини, пояснює керівник обласного лабораторного центру Роман Сафонов. У траві можуть лежати ПЕТ-пляшки та інший пластик, які є особливо небезпечні.

– Є в медицині таке поняття, як тригер, або спусковий гачок. Для людей, які не мають захворювань, але мають певні схильності, до серцево-судинних, наприклад, захворювань. Навіть у здорових людей є обмеження дихальної функції. Крім легень, страждає серце, на кров впливає, змінюються властивості крові, посилюється згортання. Хоч вплив і не хронічний, але в якості спускового гачка ці речовини, а їх можна перелічувати довго, більше 30-ти, можуть спровокувати онкохворобу, – каже він.

Такі листівки поширюють представники громадської організації "Екоклуб". Прес-секретарка "Екоклубу" Інна Мулявка пояснює – від підпалів пошкоджується грунт і гинуть пташки, тварини і комахи. Тож у селах радить траву компостувати, у Рівному для вивезення зайвого пропонує залучати КАТП-1728.

– Думки, що після такого спалювання трава буде краще рости, чи урожай буде кращим, абсолютно хибні. Навпаки, коли в природних мовах перегниває листя чи суха трава, утворюється гумус, який підживлює грунти. І в той же час, коли ми спалюємо листя чи сухостій, пошкоджується сухостій, збіднюється грунт, порушується його структура. Також дуже страждають молоді пагінці рослин. Великої шкоди зазнають птахи, спалюються їх гнізда, такі птахи, як жайворонки, чайки. вівсянки, очеретянки, – розповідає Інна Мулявка.

Сьогодні Новий Двір частково теж у диму. Але вже через спалення сміття на присадибних ділянках.

– Ви знаєте, наскільки це ризиковано? (запитує журналіст)

– Знаю. (рівнянка)

– Знаєте, але палите? 

– Ну, його немає де дівати. 

 

Загалом цьогоріч оштрафували 23 особи, звітує начальник обласного управління Держекоінспекції Поліського округу Сергій Пашковський. Сума штрафів склала шість тисяч гривень.

– Для громадян – від 170 до 340 громадян, для посадових осіб ці санкції трохи більші, це від 850 до 1190 гривень. Штрафні санкції передбачаються ще більш суттєві, якщо це порушення скоєно на території природозаповідного фонду. Статтею 245 Кримінального кодексу може бути передбачена уже кримінальна відповідальність, – зазначає чиновник.

Останнім таким випадком Сергій Пашковський називає підпал трави на території Шпанівської сільрада. Як пояснює він, там згоріла значна площа поруч із природозаповідним об’єктом.