Найвідомішого українського імпресіоніста експонують у Рівному: виставку присвятили 150-річчю Івана Труша (ВІДЕО)

20:30, 22 бер. 2019
 
Найвідомішого українського імпресіоніста експонують у Рівному: виставку присвятили 150-річчю Івана Труша (ВІДЕО)

Роботи Івана Труша експонують у галереї "Євро-Арт". Виставку митця, який народився між Львовом і Рівним, присвятили його 150-річчю. Вона вмістила 47 живописних сюжетів. А вся спадщина митця налічує 6 тисяч творів. Найбільшу колекцію його робіт має Львівський Національний музей імені Андрея Шептицького.

На фото етюд "Самотня сосна"

"Самотня сосна" із рівненської виставки - це один із 70 ескізів, які Іван Труш створив до середньої частини триптиху про фази життя людини: юність, зрілість і смерть. Над триптихом художник працював 16 років, але так і не завершив,– розповідає дослідниця його творчості і заступниця гендиректора Національного музею Андрея Шептицького у Львові Оксана Біла.

– Образом "Зрілості", середнього фрагменту цього величного полотна був образ сосни. Дерево пнеться своїми вітами до сонця, але через перешкоди стовбру викривився. Попри це, дерево живе і навіть видається оптимістичним. Мотивом для цього сюжету Івана Труша стали соснові зруби із його отчого дому, із околиць Бродів, – зауважила Оксана Біла. 

У бродівських краєвидах Оксана Біла звертає увагу на темну кольорову гаму. Ці роботи вона називає пошуком Івана Труша в імпресіонізмі, тобто спробою зафіксувати на полотні перше враження від побаченого.

– Тяжіє до темної барви, яка ще не має отих нюансувань, немає ще цієї перспективи і панорамності. Але є вже пошук того сонячного освітлення. Ми вже бачимо, наскільки він молодий і невпевнений художник, який ще тільки завершив Краківську академію, шукає оцей колористичний момент, щоб передати ті ефекти світла, завдячуючи яким він став відомим майстром українського імпресіонізму, - зазначила Оксана Біла.

Людмила Горбунова, яка прийшла на виставку, розповіла, що є економістом за фахом, але цікавиться мистецтвом. І творчість Івана Труша їй цікава.

– Я на цю виставку чекала і знайома з його роботами. Іван Труш писав у власній манері, чуттєво. Уміє вловити світанок і захід сонця. Також мені дуже подобаються кримські пейзажі, – поділилася враженнями від побаченого Людмила Горбунова.

На фото краєвид Дніпра

Віталій Ніхаєв у рівненській експозиції вирізнив наддніпрянські краєвиди. 

– Дуже вражає широкий простір Дніпра українського, який розлився. Творчість, безумовно, дуже широка палітра, має свою глибину, натхнення, запалює серця, – зауважив Віталій Ніхаєв.

Іван Труш першим у Західній Україні почав практикувати роботу на пленерах. До нього, зауважує Оксана Біла, художники працювали тільки у власних майстернях. А 47 робіт митця, які експонують у Євро-Арті назвала такими, що репрезентують майже усі жанри й цикли у творчості митця.

– Експозиція є дуже цільною, дуже ємкою. Я з нею ознайомилася ще до презентації  виставкою. Ця експозиція нам дає уяву про Івана Труша як художника від кінця 1890-х років до останнього полотна, яке датоване 1938 роком, а помер він у 1941-му, – підсумувала свою розповідь про рівненську експозицію Оксана Біла.

Виставку Івана Труша, присвячену до 150-річчя з дня його народження, у рівненській галереї "Євро-Арт" експонуватимуть до 30 червня.