Важливо знати: чим небезпечний туберкульоз та як його не підхопити (ВІДЕО)

18:26, 22 бер. 2019
 
Важливо знати: чим небезпечний туберкульоз та як його не підхопити (ВІДЕО)

162 пацієнти нині перебуває в обласному протитуберкульозному диспансері на стаціонарному лікуванні. Минулого року на Рівненщині захворюваність на туберкульоз становила 42 випадки на 100 тисяч населення – розповів лікар Микола Ординський. Однак, як пояснює медик, ця статистика неповна, адже в Україні, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 22 відсотки хворих на туберкульоз не знають про свою недугу. Суспільне побувало у протитуберкульозному диспансері, аби розповісти про цю недугу більше.

Віталій Кушнерчук зараз проходить лікування у протитуберкульозному диспансері.

– В мене закрита форма туберкульозу. В мене мінусова, а не плюсова. Якби була плюсова – мене додому не відпускали б. Вдома я стараюсь менше з внуками спілкуватись. Зараз я стараюсь більше бути тут, тільки на вибори поїду скоро. Зранку поїду – ввечері назад,розповідає пацієнт протитуберкульозного диспансеру Віталій Кушнерчук. 

Туберкульоз у нього діагностували 17 років тому. Спочатку чоловік скаржився медикам лише на кашель.


– Я працював на роботі, мене продуло – почав кашляти і цьому значення не надав. Потім температура, кашель більший почався і я звернувся сюди. Здав всі аналізи, в мене виявилось спочатку запалення легенів. Мені кожен рік треба проходити обстеження. Я два-три рази не проходив, тому захворів. То вже приїхав сюди,каже Віталій Кушнерчук. 

Зараз, розповідає пан Віталій, через хворобу не працює, тому хоче отримати групу інвалідності.

– Фінансово важко, треба купляти вітаміни. Мене шість днів капали, в день виходить 270 гривень: це дві пляшки, шприци та система вся,додає пацієнт.  

Зараз у протитуберкульозному диспансері перебувають на стаціонарному лікуванні 162 пацієнти, розповідає заступник головного лікаря Микола Ординський. З його слів, в усіх випадках у пацієнтів туберкульоз діагностували пізно.

– На ранній стадії – це покашлювання. Симптоми такі: спочатку кашель, потім відкашлення вологе більше трьох тижнів. В таких випадках потрібно обов’язково звернутися до свого сімейного лікаря. Туберкульоз – це хронічна хвороба, яка відноситься до особливо небезпечних інфекцій, пояснює заступник головного лікаря протитуберкульозного диспансеру Микола Ординський.

Небезпека туберкульозу у тому, що він легко передається.

– Пацієнт, який виділяє палички – він небезпечний. При одному метрі – розмовляти, при кашлі – три метри дистанції, при чханні – п’ять. Просто прикритись, щоб не заразити інших. Туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом – ми вдихаємо цю паличку, ми контактуємо не в тубдиспансері, а заражаємось, де скупчення людей. Це транспорт, ринки, магазини, кінотеатри,каже лікар. 

Нагадаємо, Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначатимуть 24 березня.

 

Більше про цю тему в програмі "Тема дня":