Модрина з таблеток: Верхівське лісництво перше в Україні опановує шведську технологію (ВІДЕО)

17:31, 21 бер. 2019
 
Модрина з таблеток: Верхівське лісництво перше в Україні опановує шведську технологію (ВІДЕО)

Верхівське лісництво в Острозькому районі - перше в Україні, де за шведською технологією посадили модрини європейські. Рік тому насіння поклали у спеціальні таблетки з торфом і помістили в теплицю. А сьогодні, у Міжнародний день лісів, ці таблетки висадили у ґрунт. 

З торф’яною таблеткою в руках інженерка лісових культур Верхівсього лісництва Людмила Самчук розповідає про нову технологію.

– Це висушений торф з додаванням спеціальних добрив. Таблетка поміщається у воду, у ній за декілька хвилин розбухає. У ній доросла насінина дає саджанець, і при висадженні у ґрунт не травмується коренева система, – пояснює Людмила Самчук. 

Насіння модрини європейської у торф, який вже ввібрав у себе воду, поміщають вихованці місцевого шкільного лісництва.

На фото Софія Касянчук

– Ми робимо ямки, кладемо в них по три насінини модрини. А потім, коли вони проростають, їх висаджують у землю, – розповідає школярка Софія Касянчук.

Насіння у закритій системі стоїть у теплиці майже рік, зазначає лісничий Верхівського лісництва Юрій Малівчук.

– Робимо навантаження ногою на меч, повертаємо на 180 градусів. При нахилі 75 градусів дістаємо і виходить лунка. Туди висаджуємо посадковий матеріал у таблетці. Висаджуємо його, закриваємо ґрунтом. Далі ми її будемо доглядати, а вона буде рости. Потім вона перейде у вкриту лісом площу, – зауважує Юрій Малівчук.

Зі слів заступника начальника управління лісового та мисловського господарства області Михайла Прокопчука, висаджувати за шведською технологією модрину Рівненщина почала першою в Україні.

– В цьому році ми вже домовились зі шведською компанією. Ми у них закупимо спеціальний механізований комплекс для заповнення касет ґрунтом. В кінці буде виходити готовий продукт у спеціальних касетах. Будемо створювати мікросередовище і в подальшому у нас це все буде прогресивніше, – резюмує Михайло Прокопчук.