Нову модель лікування туберкульозу планують запровадити на Рівненщині

19:45, 20 бер. 2019
 
Нову модель лікування туберкульозу планують запровадити на Рівненщині

З червня цього року в області планують запровадити так звану пацієнтоорієнтовану модель лікування туберкульозу. Про це сьогодні повідомила експертка з туберкульозу обласного управління охорони здоров’я Наталія Стецій.

За такої моделі після завершення лікування туберкульозу у диспансері за хворим вдома наглядатимуть медики та соціальні працівники. А ще до профоглядів будуть заохочувати продуктовими пакетами.

Також за державні кошти планують закупити за кордоном сильнодіючі препарати. Зараз такими медикаментами забезпечує пацієнтів лише благодійна організація "Сто відсотків життя". Кожен сьомий хворий на активну форму туберкульозу в області вже не реагує на призначені для лікування антибіотики – повідомив заступник головного лікаря протитуберкульозного диспансеру Микола Ординський.

Так із 745 хворих на активну форму туберкульозу, зареєстрованих в області минулого року, 108 не реагували на ліки. Це відбувається через те, що пацієнти, пройшовши майже річне лікування у стаціонарі, у подальшому нехтують оглядами у лікаря. А туберкульоз через деякий час може повернутись.

На фото Наталія Стецій

– Багато наших пацієнтів... вони втрачаються на тому етапі, коли виписуються зі стаціонару і їдуть до себе додому, чи в віддалений регіон, чи місто Рівне. Тому що пацієнти є різні. Через це на цьому етапі цих хворих треба зловити і довести їх до ефективного логічного завершення. Чим ще ця модель вигідна? Коли вони проходять лікування, на певних етапах вони проходять обстеження – лабораторне, рентгенологічне. Вони приходять до фтизіатра. Після цього обстеження пацієнт якби отримує заохочення – продуктові набори, – розповіла експертка з туберкульозу обласного управління охорони здоров’я Наталія Стецій.

На фото представник БО "100 відсотків життя" Євген Баборикін

– За кошти глобального фонду ми закупили препарати, які вже діють на ту форму туберкульозу, яка не піддається на лікування іншими препаратами, – каже Євген Баборикін. Є вже зараз заявка на нові препарати, які підходять людям, яким презначена паліативна форма лікування. Тобто ті препарати, які зараз є у схемах лікування, їх будуть міняти на інші.