Рівне без історико-архітектурного плану: Суспільне цікавилось, чи можливе свавілля забудовників

19:15, 20 бер. 2019
 
Рівне без історико-архітектурного плану: Суспільне цікавилось, чи можливе свавілля забудовників

Свавілля забудовників у Рівному через відсутність історико-архітектурного опорного плану прогнозує Лідія Горницька – керівниця державного підприємства "Укрзахідпроектреставрація", яке займається виготовленням цього плану для Рівного.

Згідно з урядовою постановою, в українських містах він мав з’явитися до початку 2019 року замість історико-містобудівного обґрунтування. Втім, на засіданні архітектурно-будівельної ради Рівного у п’ятницю заступник міського голови Віталій Герман повідомив про можливість розірвання договору з "Укрзахідпроектреставрацією" через те, що львівське підприємство не надало план у цифровому вигляді для прив’язки координат на геоінформаційному порталі міста.

На підприємстві кажуть, що зроблять це після затвердження плану в Міністерстві культури. Тож нині кінцевий термін виготовлення історико-архітектурного опорного плану Рівного – невідомий. Як же за таких умов повинне відбуватися погодження документів на забудову, поцікавилися журналісти Суспільного.

На фото Лідія Горницька

– Це означає, що будь-яке будівництво регламентується так званим зонінгом. Є розписані території, в тому числі території, які належать до історичної забудови, тобто нанесені на цих зонах, кварталах пам’ятки архітектури. Якщо в такій зоні відбувається будь-яке будівництво, то воно має відбуватися все-таки з урахуванням тої зони.

– А якщо немає? (запитує кореспондент)

– А якщо немає, значить повний беззахист.

На фото Олександр Карачанський

– Проблема залишається в тому, що там, де немає цих опорних планів і не встановлений такий режим – що робити? Ця постанова не має такої заборони, що, скажімо так, якби було написано, що в разі відсутності забороняється проектувати, будувати. Є закони у нас про архітектурну діяльність, є про регулювання містобудівної діяльності, де не внесено будь-яких змін, щоби забороняло це,каже начальник управління містобудування та архітектури департаменту з питань будівництва та архітектури ОДА Олександр Карачанський.

На фото Віталій Герман

– Є закон про регулювання містобудівної діяльності, там чітко вказано про те, що забудова територій проводиться відповідно до генерального плану та іншої містобудівної документації відповідно до вимог державно-будівельних норм. І на сьогоднішній день, на жаль, деякі постанови Кабінету Міністрів та інші підзаконні акти, вони в деякій мірі якщо не суперечать напряму чинному законодавству, то люди по-різному їх тлумачать,розповів заступник міського голови Рівного Віталій Герман.

Історико-архітектурний опорний план має стати складовою частиною генерального плану Рівного. Його основна мета – збереження культурної спадщини міста. Управління містобудування та архітектури замовило цей план у львівської фірми влітку 2016-го року. Вартість документації, за словами Віталія Германа, 950 тисяч гривень.