Що варто знати про реєстрацію громад ПЦУ: у Мінкульті відреагували на звернення облради

18:51, 20 бер. 2019
 
Що варто знати про реєстрацію громад ПЦУ: у Мінкульті відреагували на звернення облради

Відповідь оприлюднили на офіційному сайті відомства. Там вказано, що міністерство зареєструвало всі 16 статутів єпархіальних управлінь Православної церкви України, які до них надійшли протягом місяця. Серед них – Рівненська єпархія, пакет документів для якої готували представники Української православної церкви Київського патріархату. А також Рівненсько-Волинська єпархія, яка є правонаступницею Рівненсько-Острозької єпархії Української автокефальної православної церкви.

Нагадаємо, минулої п’ятниці облрада звернулася до Президента України з проханням пришвидшити реєстрацію статутів єпархій ПЦУ, яку здійснює Міністерство культури. Докумети зареєстрували у той же день, роз’яснив заступник начальника відділу релігії обласного управління культури Ігор Соколовський. Однак, каже, це перший крок, наступним стане внесення відомостей про єпархії до держреєстру.

– Державні ресєтратори, які повинні були почати працювати в Міністерстві культури України, зокрема, у Департаменті у справах релігії, повинні внести зміни в єдиний державний реєстр щодо цих та інших, які будуть надходити до них, релігійних організцій. На сьогоднішній день Міністерство культури України цього поки що не зробило. В заяві треба було теж про це вказати, – сказав заступник начальника відділу релігії обласного управління культури і туризму Ігор Соколовський.

Юристка Рівненської єпархії ПЦУ Катерина Самардак повідомила: зміни до реєстру мають внести до кінця тижня. У цьому представник Мінкульту запевнив вчора у столиці делегатів єпархій з усієї України. У такому випадку з початку наступного тижня розпочнеться реєстрація релігійних громад на Рівненщині. Голова адміністрації затверджуватиме статути, а держреєстратори управління культури і туризму вноситимуть зміни до єдиного реєстру. Пані Катерина пояснила: попри нарікання депутатів, все відбувається згідно передбачених термінів.

– Відповідно до закону, міністерство теж не допустило порушення строків державної реєстрації цих статутів. За наявності якихось недоліків, могло бути й оголошено про надання додаткового строку – два місяці, і в сукупності це було б три. Таких дій не було вченено. Коли ми подали від себе, від єпархії, ці всі документи на реєстрацію і наш статут – бюрократична процедура все одно зайняла якийсь проміжок часу, – прокоментувала телефоном юристка Рівненської єпархії ПЦУ Катерина Самардак.

Читайте також: "На догоду країні-агресору": у Мінкульті відреагували на звернення Рівнеоблради щодо ПЦУ

Нагадаємо, минулого тижня заступниця голови обласної адміністрації Світлана Богатирчук-Кривко повідомила, що реєстрацію релігійних громад, як юридичних осіб, обласне управління культури здійснюватиме після того, як уряд зареєструє єпархії. Але в своїй відповіді Мінкульт роз’яснив, що відсутність реєстрації єпархії не є перепоною для реєстрації громад.

На питання журналістів Суспільного, чого цього досі не відбулося, Ігор Соколовський зазначив: до обласної адміністрації нові статути ще не надходили, але є інформація від 22-х громад про зміну підлеглості. Катерина Самардак відповіла, що відповідальні на Рівненщині особи мають визначений законом механізм, якого збираються дотримуватися.