Бурштиновий кар’єр "Укрбурштина" – без охорони і зі слідами від мотопомп (ВІДЕО)

17:03, 20 бер. 2019
 
Бурштиновий кар’єр

Бурштиновий кар’єр на захід від сіл Федорівка та Олексіївка Сарненського району припинив роботу та перебуває без охорони. Попри те, що на території є сліди, схожі на ті, що залишають помпи нелегальних видобувачів. 

Це виявили журналісти UA: Рівне. Втім, на території, обгородженій металевим парканом, не зустріли нікого.

Дозвіл на дослідно-промислову розробку цієї ділянки має дочірнє підприємство «Укрбурштин» державної акціонерної компанії «Українські поліметали». Виконувач обов’язків генерального директора ДАК Юрій Воронін телефоном пояснив, що кар’єр не перебуває під охороною, бо на території немає ніяких матеріальних цінностей. А у нинішньому вигляді родовище – з кінця минулого року.

– Це природно. Приток води відбувається. Якщо не відкачувати, то будь-який кар’єр: піщаний, гранітний – він затоплюється водою. Відкачаємо воду і будемо працювати. Зараз ми затверджуємо план гірничих робіт і вийдем… Ще нам потрібні деякі ресурси… Ми у пошуках інвестора. Ну і будемо працювати,зазначив в.о. генерального директора ДАК «Українські поліметали» Юрій Воронін.

Надаємо, у вересні 2017-го цей кар’єр поблизу сіл Федорівка та Олексіївка у Сарненському районі став однією з локацій виїзного засідання постійної комісії Рівненської обласної ради з питань екології та природокористування. Тоді до обласної ради надійшло звернення з проханням провести перевірку діяльності дочірньої компанії «Укрбурштин» Державної акціонерної компанії «Українські поліметали» поблизу Федорівки та державної компанії «Бурштин України» у Клесові. Результати виїзного засідання тоді озвучив голова комісії обласної ради з питань екології Володимир Валявка.

– Комісія не знайшла там порушень. Все було згідно з чинним законодавством. Комісія також направила звернення до Геоконтролю, щоб ті перевірили дане підприємство на предмет здійснення видобутку. Наскільки мені відомо, ця структура перевірила надрокористування і теж не виявила порушень, – резюмував Володимир Валявка.

2-го жовтня того ж року, тобто через три дні після виїзного засідання екологічної комісії обласної ради, директор підприємства «Укрбурштин» звернувся до поліції із заявою про те, що невідома особа пошкодила вхідні двері та решітки і проникла у складське приміщення підприємства на вулиці Київська у Рівному та викрала звідти майже 78 кілограмів бурштину на суму орієнтовно півмільйона гривень. Про це йдеться в ухвалі на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень. За інформацією прес-офіцерки управління поліції області Марії Юстицької, досудове розслідування у цій справі досі триває, крадія поки не знайшли.

З того ж Реєстру відомо про те, що на території «Укрбурштину» проводило обшуки Національне антикорупційне бюро, розслідуючи справу за підозрою нардепа Борислава Розенблата. Фігурантом цієї справи став також Костянтин Лісничий – на той момент чинний керівник «Українських поліметалів». В оперативному відео НАБУ звучить його прізвище. 

(фрагмент розмови з відео НАБУ)

– Це конфіденційна інформація, для нас з Вами. Значить, зараз, сьогодні буде підписана постанова по рекультивації землі. Значить, я, як народний депутат, котрий відповідає за Житомирську область. Ви знайомі з Костею Лісничим? Пам’ятаєте, Вам, напевно, казав наш спільний знайомий Максим? Він, таке є підприємство, Поліметали, Укрбурштин... (Борислав Розенблат)
– Оця мені знайома назва. (Агентка НАБУ Катерина)
– Так. Є інше підприємство - Бурштин України. Одне - під Мінекології, інше – під Мінекономіки. І там бурштин, і там бурштин. (Борислав Розенблат)

За даними НАБУ, справу за обвинувачення Борислава Розенблата та ще трьох осіб передали до суду у жовтні 2018-го. 

За даними системи Youcontrol, протягом двох років на посаді керівника «Укрбурштин» змінилися чотири особи. Відбулася зміна і у керівництві материнської компанії «Українські поліметали» – на посаді гендиректора Костянтина Лісничого у минулому році змінив Юрій Воронін. Аби отримати відповідь про причини цих змін та інформацію про обсяги бурштину, видобутого в рамках дослідно-промислової розробки родовища поблизу сіл Федорівка та Олексіївка, ми звернулися до виконувача обов’язків генерального директора компанії «Українські поліметали» Юрія Вороніна з інформаційним запитом.

Як йдеться у відповіді, яку ми отримали сьогодні, Костянтин Лісничий звільнився за власним бажанням. Те ж саме зазначають і про керівника ДП «Укрбурштин». Також йдеться про те, що викрадене каміння було видобуто компанією на ділянці Олексіївка. Загалом за період володіння дозволом з 2014 року на цій ділянці підприємство було видобуто 290 кілограмів бурштину, – йдеться у відповіді.

Додзвонитися Костянину Лісничому за відомим нам номером, аби почути його позицію, нам не вдалося.