Відняти "мертві душі": як оновлюються списки виборців (ВІДЕО)

13:44, 20 бер. 2019
 
Відняти

Членам виборчих дільниць Рівненщини сьогодні почали видавати списки та іменні запрошення на вибори Президента України, які відбудуться 31 березня. Відтак усі охочі вже можуть приходити на свої дільниці і перевіряти, чи є вони у списках.

Сьогодні у міському Державному реєстрі виборців почали видавати виборчі бюлетені. За ними прийшла Оксана Мороз, голова виборчої дільниці №50, яка розташована на вулиці Драганчука,12 у Рівному.

–Тільки отримаємо списки і разом запрошення, одразу заступник буде обдзвонювати членів ДВК, щоб підходили на дільницю і брали запрошення. Дописували додатки, яких не вистачає. Поділимо кількість між членами, кожен візьме свою кількість і йде по вулицях і розносить у будинки запрошення, щоб люди готувалися до виборів, – розповіла Оксана Мороз.

За словами начальниці Рівненського міського державного реєстру виборців Анни Зелінської, ці списки не є остаточними і вони будуть ще раз оновлюватись.

– Зміни у списках внесені станом на 10 березня включно. Тобто зміни, які відбуваються пізніше – ще в роботі, вони опрацьовуються і відобразяться в уточнюючому списку, – зауважує Анна Зелінська. – Уточнений список, згідно чинного законодавства, буде переданий виборчим комісіям 28 березня.

Остаточний список виборців формуватимуть із завтрашнього дня. Це повязано із тим, що всьогодні усі відділи державної реєстрації цивільного стану в області мають подати списки померлих жителів Рівненщини станом на 19 березня включно.

– Перший раз ми подали до 5 березня, це за лютий місяць у кількості більше 1100 осіб, – розповідає начальниця відділу державної реєстрації цивільного стану в області Віта Оводюк.Другий раз ми подавали за десять днів до формування списків виборців. Це було з 1 по 11 березня. І ця кількість померлих була 339 осіб. І сьогодні ми подаємо останній раз.

Зі слів Віти Оводюк, списки померлих в державні реєстри вносяться до 5 числа щомісяця. І так звані «мертві душі» у списках виборців можуть бути, але це стосується лише тих осіб, які померли уже після того, як буде сформований кінцевий список виборців.

– Ця кількість незначна. Я не памятаю, щоб до нас зверталися у минулі роки люди з претензіями, що знайшли когось із померлих, – зауважила Віта Оводюк.