"На догоду країні-агресору": у Мінкульті відреагували на звернення Рівнеоблради щодо ПЦУ

11:42, 20 бер. 2019
 

«Вважаємо, що риторика безпідставних звинувачень, яку обрали автори згадуваного звернення, є хибною й такою, що дискредитує, на догоду країні-агресору, органи влади України». Це уривок із відповіді на сайті Міністерства культури України, яку вони оприлюднили як реакцію на звернення Рівненської облради щодо «зволікання у реєстрації єпархій Православної церкви України (ПЦУ) Міністерством культури України».

Таке звернення, адресоване Президентові, на сесії депутати облради прийняли минулої п’ятниці. Ось скрін із сайту Рівнеоблради.

А ось відповідь, оприлюднена на сайті Мінкульту, подаємо її без змін:
«Реагуючи на проект рішення, який 14.03.2019 було оприлюднено, а 15.03.2019 р. проголосовано Рівненською обласною радою щодо нібито «зволікання у реєстрації Міністерством культури України єпархій Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» Мінкультури офіційно інформує про таке.

1. Пакети документів щодо реєстрації нових редакцій статутів управлінь єпархій Української Православної Церкви (Православної Церкви України) надійшли до Міністерства, починаючи від 20.02.2019 р. до 15.03.2019 р. За цей період було подано 16 пакетів документів, які у відповідності до частини дев’ятнадцятої статті 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», мали б розглядатися фахівцями Міністерства протягом одного місяця.
2. Значно раніше цього визначеного законодавством терміну, за результатами опрацювання цих пакетів документів були зареєстровані такі статути у новій редакції: 1. «УПРАВЛІННЯ ВІННИЦЬКО-ТУЛЬЧИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 2. «УПРАВЛІННЯ ВІННИЦЬКО-БАРСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ; 3. «УПРАВЛІННЯ ВІННИЦЬКО-БРАЦЛАВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 4. «УПРАВЛІННЯ ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 5. «УПРАВЛІННЯ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 6. «УПРАВЛІННЯ ДОНЕЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 7. «УПРАВЛІННЯ ЖИТОМИРСЬКО-ОВРУЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 8. «УПРАВЛІННЯ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 9. «УПРАВЛІННЯ ЗАПОРІЗЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 10. «УПРАВЛІННЯ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 11. «УПРАВЛІННЯ ОДЕСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 12. «УПРАВЛІННЯ РІВНЕНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 13. «УПРАВЛІННЯ РІВНЕНСЬКО-ВОЛИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 14. «УПРАВЛІННЯ ХАРКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 15. «УПРАВЛІННЯ ЧЕРКАСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)»; 16. «УПРАВЛІННЯ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)».
На 19.03.2019 р. звернень щодо реєстрації статутів управлінь єпархій Української Православної Церкви (Православної Церкви України), окрім вказаних вище, до Міністерства культури України не надходило.
3. Принагідно інформуємо, що нереєстрація статуту у новій редакції управління єпархії, яке у відповідності до частини другої статті 7 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» є релігійною організацією, що представляє релігійне об’єднання – єпархію, не є перепоною для реєстрації обласними державними адміністраціями у відповідності до частини третьої статті 14 вказаного Закону статутів у новій редакції тих релігійних громад, які прийняли рішення про зміну підпорядкування релігійному центру й змінили власну юрисдикційну належність з Української православної церкви в єдності з Московським патріархатом на помісну Українську Православну Церкву (Православну Церкву України).
У зв’язку з усім, викладеним вище, Міністерство культури України вважає інформацію, яку подано в проекті рішення, оприлюдненому 14.03.2015 на сайті Рівненської обласної ради щодо нібито «зволікання у реєстрації єпархій Української Православної Церкви (Православної Церкви України)», такою, що не відповідає дійсності. Наголошуємо, що звинувачення на адресу співробітників Міністерства культури України, які постійно відстоюють позиції України під час заходів міжнародних організацій (зокрема Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки й співробітництва в Європі тощо), збирають матеріали та інформують українське й світове співтовариство про ті порушення, які вчиняє Російська Федерація відносно віруючих на окупованих територіях нашої держави, є свідомим чи несвідомим перекручуванням фактів.
Вважаємо, що риторика безпідставних звинувачень, яку обрали автори згадуваного звернення, є хибною й такою, що дискредитує, на догоду країні-агресору, органи влади України.
Закликаємо всіх громадян до конструктивного діалогу та плідної співпраці на благо незалежної як територіально, так і духовно Української Держави», – йдеться у повідомленні.


Як ми інформували по закінченню сесії, голова ОДА з трибуни президії про реєстрацію ПЦУ сказав таке:
- Обласна адміністрація повністю готова до реєстрації статутів новоутворених громад, готова вже давно це робити. На жаль, маємо певне зволікання з боку міністерства і не маємо ґрунтовних і змістовних відповідей стосовно того, чому так відбувається. Але ми маємо інформацію, що днями Рівненська єпархія має бути зареєстрована. Якщо це станеться – ми з понеділка готові проводити реєстрацію, будемо робити це дійсно швидко, тому що зволікання певні вже відбулись і, на жаль, не з нашої вини. Взагалі не державницька позиція нашого міністерства. Взагалі,сказав на сесії із трибуни голова ОДА Олексій Муляренко.

Читайте також по темі: Заступились за заступницю: в ОДА оприлюднили антифейк щодо реєстрації ПЦУ

Суспільне спробує з’ясувати більше про цю ситуацію та оприлюднить отримані коментарі пізніше.