Двох адвокатів з Рівного рекомендували Президенту затвердити суддями в Антикорупційний суд

14:37, 19 бер. 2019
 
Двох адвокатів з Рівного рекомендували Президенту затвердити суддями в Антикорупційний суд

Вища рада правосуддя розглянула матеріали щодо внесення подання Президентові України про призначення суддів на посади до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та Вищого антикорупційного суду. Про це йдеться на офіційному сайті Вищої ради правосуддя.

Серед 35-ти кандидатів, які пройшли усі етапи конкурсу і подані Президенту на затвердження, є двоє адвокатів із Рівного. На посаду судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду рекомендовано призначити Миколу Глотова, а на посаду судді Вищого антикорупційного суду – Віктора Ногачевського. Обидва адвоката підтвердили це Суспільному телефоном.

На фото Микола Глотов

– Скажу чесно: для мене результат неочікуваний, я не думав, що я пройду. Далі по процедурі Президент має 30 днів, щоб підписати указ, і тільки тоді – присяга і людина стає суддею. З Рівненської області пройшло лише два адвоката,зазначив телефоном Микола Глотов.

На фото Віктор Ногачевський

– Раз подавався – значить очікував. Пройшов. Було складніше, ніж я думав. Доволі багато колег уже вітають. Якби я не вірив (у дієвість антикорупційного суду, – ред. ) – я б туди не подавався,сказав Віктор Ногачевський.

Довідково: Вищий антикорупційний суд є судом зі всеукраїнською юрисдикцією, що створюється з метою розгляду окремих категорій справ. Крім здійснення правосуддя, ВАКС аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює її, а також здійснює інші повноваження відповідно до закону.

Судді цього суду призначаються виключно на підставі результатів відкритого конкурсу. За словами ідеолога реформи, міністра юстиції Павла Петренка, Вищий антикорупційний суд розглядатиме справи виключно за поданням Національного антикорупційного бюро України.
Закон про судоустрій і статус суддів дає 12 місяців на утворення суду з дня набрання чинності спеціальним законом (до 14 червня 2019 р.) Прийнятий Закон про ВАКС передбачає, що суд розпочинає роботу за умови призначення щонайменше 35 його суддів, у тому числі 10 суддів Апеляційної палати. «Технічний» Закон про утворення суду прийнятий 21 червня 2018, набрав чинності 28 червня. Міжнародний валютний фонд вимагав ухвалення законодавства для створення антикорупційного суду не пізніше червня 2017 року.

Фото до матеріалу – зі сторінки Вищої ради правосуддя