Пам’ятник на Пагорбі Слави: кому належить та хто поверне зрізані "пальці і носи" (ВІДЕО)

16:25, 16 бер. 2019
 
Пам’ятник на Пагорбі Слави: кому належить та хто поверне зрізані

Про зрізані носи і пальці у фігур на Пагорбі слави в поліцію заявила рівнянка 14-го березня. За цим фактом відкрили кримінальне провадження. "Монумент Вічної Слави" у паспорті об’єкту культурної спадщини зазначений як пам’ятка місцевого значення. Зрізані елементи на фотографіях у документі, який виготовили у 2015-му році, ще є. Наразі в поліції намагаються встановити причетних до пошкодження меморіалу осіб, а також встановити час, коли це було зроблено. 

Зрізи на барельєфі, що є складовою меморіалу на пагорбі Слави, показує старший науковий співробітник відділу обласного краєзнавчого музею Олексій Черницький.

– Зрізаний метал з виступаючих частин. В даному випадку – ніс. Автомат, частина виступаюча зрізана. Тут так само ніс і сліди від інструменту робочого, судячи з усього, не вдалося зрізати частину голови. Один палець зрізаний, на іншому сліди від робочого інструменту, – розповідає пан Олексій. 

На фото Олексій Черницький.

Старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини обласного краєзнавчого музею зазначає, що увесь цей комплекс на околиці Рівного спорудили у 1985-му році і він є пам’яткою місцевого значення з паспортом, обліковою карткою і охоронною зоною.

– Тобто, з боку захищеності юридичної питань немає. Але це не захищає його від вандалів. Наприклад, досі невідомо місцезнаходження літака, який так само був в цій колекції. В середині 2000-х була спроба, вдала спроба, пошкодити основний монумент, найбільшу скульптуру. Там в автоматі ППШ в нього сантиметрів 30 зрізаний ствол. Але наскільки я знаю, зловмисника вдалося затримати, – пояснює він.

Нині поліція шукає осіб, які зрізали елементи у фігурах на барельєфі.

– 14 березня до нас звернулася 70-річна рівнянка. Вона повідомила про те, що на пагорбі Слави пошкоджений монумент. Слідчо-оперативна група, яка виїхала на місце події, зафіксувала чотири зрізи монументу. Там відсутні деякі деталі. Зараз правоохороці намагаються встановити точну дату пошкодження монументу. За цим фактом у поліції розпочали досудове розслідування. Наруга над пам’ятником у пам’ять про тих, хто боровся в роки Другої світової війни. Санкція статті передачає покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі строком до 5 років, - каже прес-офіцерка відділу комунікації поліції області Ольга Ангелова.

На фото Ольга Ангелова

Відсутні фрагменти Олексій Черницький звіряє із фото у паспорті на Монумент Слави, як об’єкту культурної спадщини. Його виготовили у 2015-му році. У цьому ж паспорті зазначено, що архітектурно-скульптурний комплекс розташований в Рівному і має назву "Монумент Вічної Слави". Він включає в себе парк Перемоги, алею Пам’яті, холм з пілоном-обеліском, багатофігурний барельєф і виставковий майданчик військової техніки просто неба:

– Згідно з чинним законодавством, пам’ятки місцевого значення – займатися їхнім благоустроєм і забезпечити їхнє збереження і ремонт має орган місцевого самоврядування. В даному випадку – міська влада.

Цей об’єкт знаходиться на балансі комунального підприємства "Трест зеленого господарства", підтверджує радник міського голови Рівного Олександр Джигирей:

– І територія, і сам меморіальний комплекс. Про акт вандалізму нам відомо. Про це ми вже знаємо. Міський голова дав доручення терміново виконати ремонтні роботи і до 9-го травня всі елементи, яких бракує на пам’ятнику, будуть відновлені.

На фото Олександр Джигирей

Щодо матеріалу, з якого виготовлений барельєф, Олексій Черницький зазначає таке:

– Багато хто вважає, що це цінні кольорові метали. Насправді це не так, бо там багато сумішей, сплавів і вони не мають такої цінності. На даний момент все, крім ушкодженої композиції, всі моменти комплексу, зазначені в паспорті – всі є. І благоустрій, як для об’єкту у віддаленому від центру міста місці, в нормальному стані.