Історико-архітектурний план: договір з проектантами можуть розірвати

20:34, 15 бер. 2019
 
Історико-архітектурний план: договір з проектантами можуть розірвати

Міська влада припускає можливість розірвання договору з організацією, яка розробила історико-архітектурний план Рівного. Про це сьогодні журналістам Суспільного повідомив заступник міського голови Рівного Віталій Герман.

Після розірвання угоди справа може дійти до суду. Адже надана розробниками документація, за оцінкою Віталія Германа, не відповідає законодавству.

Історико-архітектурний план був замовлений міським управлінням архітектури в львівського державного підприємства "Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут "Укрзахідпроектреставрація". Він має стати складовою частиною генерального плану Рівного. Мета розробки – збереження культурної спадщини Рівного.

Сьогодні з планом ознайомлювалися учасники архітектурної ради. Це було не офіційне представлення, а лише попереднє знайомство. Для затвердження слід провести громадські слухання, погодити з міськими архітекторами, отримати схвалення уряду і лише тоді винести питання на сесію Рівнеради, пояснив Віталій Герман. Коли це станеться, він сказати не готовий.

– Все буде залежати від виконавця робіт, як оперативно будуть усуватися недоліки в документації, які ми бачимо сьогодні. Документація має бути розроблена у відповідному форматі, щоб можна було її розмістити на геоінформаційному порталі міста Рівного, – повідомив заступник міського голови Рівного Віталій Герман.

На фото Віталій Герман

Процес розробки затягнувся через відсутність усіх даних, пояснила начальниця архітектурно-реставраційної майстерні №3 "Укрзахідпроектреставрації" Лідія Горницька. До того ж, третину вартості робіт управління досі виконавцям не перерерахувало. В інституті сподівалися отримати гроші ще перед Новим роком, але вирішили, що їх мають дати хоча б після сьогоднішної презентації. Пояснює: свою частину домовленостей виконали.

– Згідно закону про містобудівну діяльність всі межі, які потім лягють в основу генерального плану і землевпорядних кадастрів, мають мати свої кординатні прив’язки. Наступний етап має передати замовник на науково-методичну раду Міністерства культури України. І як розгляд буде позитивно прийнятий і буде наказ Міністрства про прийняття меж у тому форматі, який ми подали, або ж якщо будуть слушні зауваження, ми будемо правити ці межі, лише після того ми опрацюємо координатну прив’язку. Ми замовнику про це повідомили у письмовому форматі, ми знаємо, що це має бути зроблено, – розповіла Лідія Горницька.

На фото Лідія Горницька

Фірма, яка робить координатні прив’язки, має отримати спеціальну ліцензію, пояснила пані Лідія. Це "Інститут картографії" у Львові, де вже бачили матеріали і погодилися з ними працювати.

Нагадаємо, що історико-архітектурний опорний план потрібен для визначення зони вже існуючих об’єктів, які підлягають охороні. Управління містобудування та архітектури замовило цей план у львівської фірми влітку 2016-го року. 31 травня 2017-го фірма вперше презентувала частину плану. За основу вони взяли план розвитку міста станом на 1938 рік. Вартість документації тоді оцінювали у близько мільйон гривень. Управління архітектури і містобудування отримало готовий план у грудні 2018-го року.