Дитсадок на Коновальця: кому і чому не подобається проект (ВІДЕО)

19:15, 15 бер. 2019
 
Дитсадок на Коновальця: кому і чому не подобається проект (ВІДЕО)

132 мільйони гривень. Стільки коштуватиме будівництво дитячого садка із зимовим садом та басейном на вулиці Коновальця,16 у Рівному. Інформацію про таку суму підтвердив головний інженер проекту Валентин Алексієвець. Проект уже готовий і пройшов експертизу. За словами міського голови Рівного Володимира Хомка, щонайменше 10 відсотків від цієї суми на умовах співфінансування доведеться виділити з міського бюджету. Іншу частину він сподівається залучити з Державного фонду регіонального розвитку. Вчора на засіданні сесії сума у 130 мільйонів гривень викликала запитання у частини депутатів.

Будівля дитячого садка по вулиці Коновальця,16 у Рівному зараз із розбитими вікнами та частково без накриття. Олена Бобровська два роки тому разом з інціативною групою батьків запропонувала завершити довгобуд і відкрити тут комунальний дитсадок. У минулому році на замовлення міського УКБ фірма "Орбіта Будпроект" розпочала роботу над проектом. Документація обійшлася міському бюджету в мільйон двісті тисяч гривень. Задекларована вартість будівництва 132 мільйони гривень. Будівництво розділене на дві черги. Про це розповів головний інженер проекту Валентин Алексієвець:

– В першу чергу будівництва входить 14 груп. З них - дві ясельні. Є в підвалі протирадіаційне укриття. Всі технічні приміщення: їдальня, кухня, ігрові, музичний і спортзал. Друга черга - це блок у три поверхи. Басейн, комунікації і технічне приміщення.

На фото Валентин Алексієвець

Станом на тепер проект дитсадка завершений і пройшов експертизу. Вчора на сесії Рівнеради депутати підтримали рішення про делегування функції замовника у процесі будівництва дошкільного навчального закладу - департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації.

– Фінансування буде направлене з ДФРР і з місцевого бюджету. Так само при потребі ми можемо використовувати фінансування з обласного бюджету і інших джерел, - розповів голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.

На фото Олексій Муляренко

– Для нас нічого не зміниться. Ми так ЦНАП побудували. У них більше можливостей залучити ДФРР. А власність - наша, - прокоментував міський голова Рівного Володимир Хомко.

Щонайменше 10 відсотків вартості будівництва - частка співфінансування з міського бюджету. У депутатів Рівнеради Назарія Поліщука та Галини Кульчинської виникли запитання до суми 130 мільйонів гривень.

– Це найбільш густонаселений компактний район. І це доречно. Але питання в ціні. Питання, скільки коштів місто може перевитратити на цю споруду. Аналогічне питання в мене і по стадіону і по інших об’єктах. Якщо ми ставимо за мету будувати - потрібно максимально зекономити кошти, а не розтринькати, - розповів депутат Рівнеради Назарій Поліщук.

На фото Назарій Поліщук

– Мікрорайон Північний давно потребує дошкільного закладу. І хай би він був. Але очевидно, що якщо ви подивитеся на проекти трохи менших дитсадків - то вони втричі дешевші. Це абсолютно неприпустимо. Я чула, що там якесь джакузі. Не знаю - треба перевіряти. Але "хотілок" може бути багато. А треба розуміти те, що частина батьків водить дітей в садочки, які так само потребують грошей з міського бюджету, - вважає депутатка Рівнеради Галина Кульчинська.

На фото Галина Кульчинська

Це реконструкція вже існуючого закладу, пояснив начальник УКБ Рівного Сергій Кушнір.

– І він буде підсилюватися, те, що є - перероблятися. Він один із найбільших. Це 9 корпусів. Всі - з обладнанням, і з облагородженням. Це нормальна ціна, - повідомив він.

На фото Сергій Кушнір

– Громадськість, яка тут кричала - сиділа над проектантами і змушувала проектувати це. От і напроектували. Проект пройшов експертизу. Кошториси перевірені, - додав міський голова Рівного Володимир Хомко.

На фото Володимир Хомко

Цю фразу міського голови представниця ініціативної групи батьків Олена Бобровська заперечує. Про це вона заявила сьогодні під час зустрічі із проектантами, депутатами та журналістами.

– Ми говорили, що його просто потрібно збудувати. І це було б добре, щоб він функціонував. Ми не замовники. Ми впливати і коригувати такі речі не вповноважені. Ми просто рухаємо процес. А замовник - УКБ, - запевнила представниця ініціативної групи.

Від проектантів депутати затребували проектну документацію. А ще раз розглянути вартість будівництва дитсадка на Коновальця збираються на найближчому засіданні бюджетної комісії Рівнеради. Туди збираються запросити начальників міського УКБ, департаменту будівництва облдержадміністрації, проектантів та батьків. 

Нагадаємо, у 2007-му році "Міжнародний економіко-гуманітарний університет" викупив у міста недобудовані приміщення на Коновальця, 16 за майже два мільйони гривень. Два роки тому міська рада через суд розірвала договір купівлі-продажу, та повернула довгобуд у комунальну власність. Університет подав позов до суду. З міста МЕГУ хотів стягнути понад 11 мільйонів гривень. Суд першої інстанції позов задовільнив частково, зобов’язавши Рівнераду сплатити позивачу 8 мільйонів з урахуванням суми інфляційних втрат. Апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції ініціювала прокуратура, а депутати Рівнеради - погодили рішення про виділення з бюджету близько трьохсот тисяч гривень на судовий збір. Тепер за приміщення дитсадка місто має сплатити університету близько двох мільйонів гривень.