Борги "Рівнетеплоенерго": чим і кому загрожують сотні недоотриманих мільйонів

13:05, 15 бер. 2019
 
Борги

"Рівнетеплоенерго" накопичує борги за газ, запевняє експерт Офісу реформ Мінрегіону Сергій Пінчук. За його словами, на офіційному сайті Нафтогазу є інформація про те, що станом на 13 березня борг рівненського теплопостачального підприємства становив майже 340 мільйонів гривень, 156 мільйонів із цієї заборгованості виникло у 2019 році.

Експерт вважає, що після закінчення терміну оренди ці борги буде змушена сплачувати громада Рівного. Та додає, що така ситуація виникла минулого року у Києві, місто було змушене взяти на себе майже 2 мільярди 700 мільйонів гривень боргів, які накопичило теплопостачальне підприємство, після того, як розірвали договір про оренду.

– Заборгованість підприємства є досить великою, вона постійно накопичується. І ця заборгованість рано чи пізно стане боргами, які буде змушена платити громада. Після того, як у підприємства закінчиться термін оренди майнового комплексу, що здійснює теплопостачання у Рівному, то всі борги перейдуть на громаду. Є норма закону, яка передбачає саме таке поводження з боргами, – розповідає Сергій Пінчук.

На фото Сергій Пінчук

Як пояснює журналістам Суспільного директор "Рівнетеплоенерго" Олександр Корчинський, борги у підприємства є через те, що з ними не розрахувалась держава. З його слів, збитки через те, що у тарифі вартість газу була стара, а насправді вона вже коштувала на 23,5% більше. Однак, така ситуація, зі слів Олександра Корчинського, у всіх містах України.

– В угоді прописано чорним по білому: підприємство не відповідає за борги міста, місто не відповідає по боргам підприємства. Тобто, ніякі борги "Рівнетеплоенерго" теоритично не можуть перейти до міста. Якщо держава в одному чи іншому вигляді, чи то по тарифам 16-17 року, чи то по пільгах і субсидіях з нами розрахується, то ніяких боргів не буде, – зазначає він.

На фото Олександр Корчинський

Борги дійсно є, визнає міський голова Рівного Володимир Хомко.

– Ми на них повісили 130 чи 150 мільйонів. І тому я зацікавлений, щоб підприємство було прибутковим, бо віддавати борг вони мають з тих прибутків. Ми ж їм свою "Комуненергію" з боргами передали, чи як воно там називалося. А по закону борги за газ передаються, - підсумовує міський голова.

На фото Володимир Хомко 

На головному фото котельня "Рівнетеплоенерго"