Порушення правил паркування у Рівному та досвід цивілізованого світу: коментарі фахівців

12:47, 15 бер. 2019
 
Порушення правил паркування у Рівному та досвід цивілізованого світу: коментарі фахівців

61 порушення правил паркування зафіксували патрульні впродовж дня. Про це в ефірі "Українського радіо Рівне" повідомив інспектор патрульної поліції Віктор Зозуля.

— За порушення правил дорожнього руху у нас передбачена відповідальність за частиною 1 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, і дана стаття включає в себе ще ряд правопорушень, і окремо витягнути правила порушення щодо стоянки не вдалося. Попередньо можу сказати, що вчора за день працівники поліції за даною статтею зафіксували 61 порушення в місті Рівному,сказав полісмен. 

Також Віктор Зозуля додав, що патрульні поліцейські поки не мають повноважень виписувати штрафи за неправомірне паркування без присутності водіїв. Натомість кількість транспортних засобів на вулицях міста за останній рік зросла.

27 вересня 2018 року набув чинності Закон №5364 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів". Згідно закону, нарівні з поліцейськими право складати протоколи порушень отримують муніципальні інспектори, зокрема й виписувати штрафи без присутності водіїв. Також вони можуть розпорядитися про евакуацію автомобіля, припаркованого в недозволеному місці. Але у Рівному не створено інспекції з питань контролю за паркуванням і немає муніципальної поліції. Міський голова Рівного Володимир Хомко прокоментував журналістам Суспільного це питання так:

— Як може бути муніципальна поліція, якщо немає закону про муніципальну поліцію? Буде затверджено закон, будуть права – буде муніципальна поліція. В нас є громадські формування, які нас влаштовують. "СОМ" нас абсолютно влаштовує. Більше функцій буде передано "СОМу", але в нас немає платних парковок, тому й немає що контролювати. В нас немає ні однієї платної парковки, ми зробили все безкоштовним. У нас така низька вартість паркування, (і, більше того, оскільки дозволено на тротуарах паркувати), що закупівля обладнання просто не окупиться: купувати таке дороге обладнання, наймати людей контролювати, і заробити три копійки на цьому. Колись буде збільшена вартість паркування, буде прийнято закон, що не можна паркуватися на тротуарах, як в інших містах – тоді буде платне паркування і з’являться криті парковки, – каже мер.

Натомість містопланувавльник Андрій Шевчук в ефірі Українського радіо Рівне пояснив переваги платних парковок:

— Найперше, для чого запроваджувати оплату: цивілізований світ використовує здебільшого плату за паркування для того, щоб в умовах, коли є обмежений ресурс, збільшити ефективність використання цього ресурсу. Буквальний приклад: ми маємо парковку поруч з пам’ятником Несвицької, на якій можуть припаркуватися умовно 80 автомобілів, а хоче припаркуватися 2 тисячі автомобілів. І виходить так, що оскільки вона безкоштовна, люди можуть припаркуватися там вранці і простояти увесь день. Якщо оплата буде здійснюватися, то частина людей з тих, які зараз паркують на цілий день, або не будуть там паркуватися, або будуть, але на менший термін часу, тобто більша кількість людей зможуть скористатися обмеженим ресурсом, сказав містопланувальник. 

Фото – з архіву