Власники компанії-претендента на видобуток рівненського бурштину сховані за панамським офшором

10:14, 15 бер. 2019
 
Власники компанії-претендента на видобуток рівненського бурштину сховані за панамським офшором

Попри те, що керівництво держпідприємства "Бурштин України" називає своїх бізнес партнерів "американськими інвесторами", прізвища цих людей приховані за панамським офшором. Відтак інвестор може бути будь-яким і не лише американським. 

23 січня депутати Рівненської обласної ради не підтримали проект рішення про погодження надання надр у користування підприємству ДП "Бурштин України". Цей факт директор ДП "Бурштин України" Дмитро Тяглій характеризував як удар по репутації України. Адже про погодження надр компанія клопотала для реалізації пілотного проекту рекультивації, в якому бере участь "компанія з американськими інвестиціями" ТОВ "Уорлд Ембер Україна", засновником якої є американська компанія "World Amber Corporation". Мовляв, що про нас подумають інвестори?

Директор ДП "Бурштин України" Дмитро Тяглій казав, що рішення, яким депутати не погодили надання надр, матиме негативні наслідки не тільки для компанії, а й для іміджу України.

Тоді ж у програмі "Тема дня" на UA: Рівне ведуча Світлана Сабанюк намагалася з’ясувати у Дмитра Тяглія прізвища цих американських інвесторів. 

– А власника американської корпорації можете озвучити? – журналістка.

– Я ні, на жаль, – каже Дмитро Тяглій.

– А як ви з цією компанією працюєте? Вона є інвестором?

– Юридична особа в мене є – українська дочірня компанія. Власника до кінця я не знаю, знову ж таки – це корпорація, там багато власників, співвласників.

На прес-конференції у червні представники ДП "Бурштин України" заявляли про тиск з боку Володимирецької поліції. Серед спікерів був також Каспарс Цинітіс (у синій сорочці)

Одним із співвласників Дмитро Тяглій називав Каспарса Цинітіса – чоловіка, якого на одній з прес-конференцій представляли засновником "World Amber Corporation". 

Оскільки ані під час ефіру, ані після нього реальних прізвищ усіх засновників американської компанії у Дмитра Тяглія дізнатися не вдалося, ми вирішили дослідити структуру власності детальніше.

Отож, як пояснював Дмитро Тяглій, підрядником у проекті рекультивації разом з ДП "Бурштин України" виступає компанія ТОВ "Уорлд Ембер Україна". Згідно з інформацією Єдиного державного реєстру фізичних та юридичних осіб, компанія заснована у липні 2017-го року у Києві.

Фрагмент скріншоту довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб

Бенефіціаром вказана Давлета Білалова з адресою в Канаді.

Засновників у компанії зазначено двоє:

1) Євгенія Ромадіна – володіє 3% у статутному фонді на суму 7 тисяч 650 гривень, прописана у Києві. Вона ж зазначена директором товариства.

2) "Корпорація Уорлд Ембер Корпорейшн" – володіє 97% статутного фонду на суму 247 тисяч 350 гривень. Адресою засновника заначено США, Нью-Йорк, Волл Стріт 14, 20 поверх.

Хмарочос Волл Стріт 14, Нью-Йорк, США. Джерело фото: Wikipedia

Wall Street 14 – будинок, якому присвячена окрема сторінка на Вікіпедії, оскільки цей хмарочос збудували у 1910-1912 і він має власну історію. Як пише "Нью-Йорк Таймс", у 2012 році за 303 мільйони доларів готівкою будівлю купив Александр Ровт – американський бізнесмен українського походження – мільярдер володіє підприємствами хімічної промисловості.

Профайл "Уорлд Ембер Корпорейшн" нам вдалося знайти, щоправда, не в Нью-Йорку, а у реєстрі бізнесу штату Невада, за даними якого в юрисдикції штату компанія зареєстрована 15 листопада 2016 року. У переліку посадових осіб компанії на усіх позиціях зазначений Каспарс Цинітіс, його адресою вказано Волл Стріт 14.

Скріншот сторінки профайлу компанії Уорлд Ембер Корпорейшн у реєстрі Невади

Для того, щоб отримати інформацію про засновників компанії, нам довелося замовити копію “Articles of Incorporation” – установчого документу, який подають для реєстрації компанії.

Засновником “Уорлд Ембер Корпорейшн”, згідно з цим документом, виявилась компанія, зареєстрована у Панамі – "Arcanus Management Corp". (Арканус Менеджмент Корпорейшн), керівником зазначений Девід Батрік з тією ж панамською адресою.

Копія документу про заснування компанії "Уорлд Ембер Корпорейшн"

Як Девід Батрік, так і "Арканус Менеджмент Корпорейшн" пов’язані сотнями компаній у Сполучених Штатах Америки. Видання "USA Today" пише про пана Батріка як про людину, що надає послуги з реєстрації бізнесу, в тому числі у панамській юрисдикції.

Вочевидить, справжні власники "Уорлд Ембер Корпорейшн" скористалися послугами Девіда Батріка, і прізвища цих людей неможливо знайти у публічних реєстрах. А серед переваг панамської юрисдикції наводять: відсутність необхідності розкривати бенефіціарів органам влади, відсутність податку на доходи від діяльності, яка проводиться за межами Панами, а також відсутність податку на передачу корпоративних прав. Тому Панаму можуть використовувати для того, щоб сховати імена власників, для мінімізації податків та для продажу бізнесу без необхідності сплати податків.

Відтак, ланцюжок власності, який тягнеться від ТОВ "Уорлд Ембер Україна", не закінчується в США, а веде до панамської компанії, за якою можуть ховатися будь-які прізвища, з’ясувати які у відкритих джерелах неможливо, а отже – неможливо стверджувати про те, чи справді це "американський інвестор". Чи може український, російський чи будь-який інший.

З цими запитаннями ми звернулися до директора ДП "Бурштин України" Дмитра Тяглія. Втім, він знову ж таки підтвердив, що не володіє інформацією про кінцевих бенефіціарів "Уорлд Ембер Корпорейшн", натомість запропонував дочекатися можливості поставити усі запитання Каспарсу Цинітісу, який планує завітати на засідання Рівненської обласної ради.

Близько 10:10 до парковки навпроти майдану Просвіти під’їхав позашляховик, з якого вийшли Каспарс Цинітіс та Євгенія Ромадіна. Ми спробували пояснити знайдені нами зв’язки Каспарсу та поставити запитання щодо інвесторів. Пан Цинітіс підтвердив те, що Девід Батрік використав для реєстрації компанії панамську юрисдикцію, утім, відповісти на запитання про перелік власників "Уорлд Ембер Корпорейшн" чи будь-які інші – відмовився, мотивуючи це тим, що він не уповноважений відповісти на такі запитання без участі акціонерів. Пан Цинітіс запропонував відправити лист із запитаннями, які нас цікавлять, на пошту, вказану на його візитці. Що Суспільне найближчим часом обов’язково зробить.