Важливо: як проголосувати, якщо ви далеко від дому або не можете ходити (ВІДЕО)

17:11, 14 бер. 2019
 
Важливо: як проголосувати, якщо ви далеко від дому або не можете ходити (ВІДЕО)

275 осіб у Рівному станом на сьогодні пройшли процедуру тимчасової зміни місця реєстрації для голосування на виборах Президента України. Про це повідомила начальниця відділу державного реєстру виборців Анна Зелінська. З її слів, це потрібноj зробити лише тим, хто не зареєстрований у Рівному, але хоче проголосувати в обласному центрі. Суспільне розповість про це детальніше. 

Рівненський відділ державного реєстру виборців розташований на третьому поверсі у будинку на вулиці Поштова, 2. Для того, щоб написати заяву про зміну місця голосування, потрібно мати: паспорт громадянина України, довідку з місця роботи, для студентів – з місця навчання. Для вимушено переміщених з окупованих територій і Криму потрібен лише паспорт.

На фото Анна Зелінська

– Будь-який документ, який вмотивовує заяву. Насправді цей перелік не є вичерпний. Дивимося по ситуації, коли люди приходять і що можуть пред`явити. Це може бути право власності, яке людина має у Рівному, – каже начальниця відділу державного реєстру виборців у м. Рівне Анна Зелінська.

Процедура зміни реєстрації відбувається в кабінеті, де знімати нам не дозволили. Реєстрація триває не довше 15 хвилин. Після цього видається посвідчення, яке ви маєте пред`явити на виборчій дільниці разом із паспортом у день голосування.

Посвідчення одноразове і у разі проведення другого туру виборів процедуру потрібно буде повторити. Відділ державного реєстру у березні працюватиме щодня без вихідних з 8 ранку до 17 вечора. Анна Зелінська наголошує, що усі зміни потрібно внести до 25 березня. 


– Нічого в останній день не можна зробити. Згідно законодавства у день виборів уже зміни не вносяться.

– Людина не проголосує? (запитує журналістка)

– Ні, якщо перед тим не подбає і не перевірить.

Якщо особа отримала травму і не зможе у день виборів прийти самостійно на дільницю, їй потрібно про це повідомити, аби бюлетень їй принесли додому.

– Таку інформацію надає управління охорони здоров`я і надає управління соціального захисту населення. Якщо людина тимчасово не може рухатися, наприклад, зламала ногу саме в цей період, то така помітка не ставиться у реєстр виборців. Такі люди зобов`язані звернутися на свої дільничні комісії, – додає Анна Зелінська.

Чи є ви у списках виборців і на якій дільниці повинні голосувати – можна перевірити на сайті Державного реєстру виборців. Для цього потрібно зайти у "кабінет виборця" і обрати розділ "перевірка включення", де потрібно внести свої персональні дані та електронну адресу, на яку прийде код підтвердження перевірки ваших даних. Після чого адреса місця для голосування висвітлиться на екрані.