Що загрожує "таксистам", які перевозять пасажирів без відповідних документів (ВІДЕО)

18:16, 13 бер. 2019
 
Що загрожує

Як йдеться у повідомленні поліції, чоловік, якого підозрюють у скоєнні ДТП в стані алкогольного сп’яніння вночі у Грабові Рівненського району, був таксистом. Щоправда, за словами начальника обласного управління Укртрансбезпеки Миколи Коваленка, він не мав відповідної ліцензії.

Загалом нині в області 408 ліцензованих таксистів. Ліцензія передбачає наявність таксометра, медогляду водія, техогляду автомобіля, а також страхування пасажирів. Скільки неліцензованих – в управлінні не знають.

На привокзальній площі у Рівному сьогодні опівдні наші журналісти побачили декілька десятків автомобілів, переважно із шашками, які є одним із атрибутів таксі. Водіїв намагаємося розпитати про умови роботи та наявність ліцензії.

Двоє з них говорити відмовилися.

Водій блакитного автомобіля - пан Володимир пояснив, що таксистом працює 18 років. Про вчорашнє затримання колеги, який керував автомобілем у стані сп’яніння, чув:

- Я дивуюся... В новинах вчора чув. Це дивує.
- Я бачу, у Вас є шашка. Маєте ліцензію?
- Так.
- І таксометр є?
- Таксометра нема зараз. Я за домовленістю працюю.
- Це як?
- Домовляємося по кілометражу.
- Ви оформлені як підприємець?
- Так.
- І працюєте на себе, просто маєте домовленість зі службою, так?
- Так. Вони ніби як посередник між клієнтом і водієм".

На фото пан Володимир

Досвід роботи таксистом у пана Віталія, водія сірого авта, який також не назвав нам прізвища – 33 роки. За цей час, каже, він бачив різне:

- І накурені їздять, особливо тут. Накуряться, як павуки... І такі їздять.
- Чим?
- Ну травою. А чим же".

Таксист Віталій продемонстрував документи. Запевнив: має ліцензію, страховку на пасажирів і щороку проходить техогляд.

На фото пан Віталій

Відсутність таксометра за наявності ліцензії на надання послуг таксі – це вже порушення, яке може стати підставою для штрафу у розмірі 51 гривні, – пояснив заступник начальника управління "Укртрансбезпеки" Тарас Наконечний. За його інформацією, ліцензії на право перевезення пасажирів на таксі на Рівненщині мають 408 підприємців. У Рівному – 214. Числа неліцензованих таксистів Тарас Наконечний назвати не зміг. Втім розповів: під час рейдових перевірок виявляють і таких:

- Робимо фотофіксацію порушення. Якщо є пасажир і якщо він надає пояснення – засвідчуємо, що водій справді надавав послуги за гроші. Це збираємо, подаємо до суду і суд приймає рішення. Штраф - 17 тисяч гривень. За минулий рік було 3 рішення суду таких зі штрафними санкціями 17 тисяч гривень.

Інформації про роботу диспетчерських служб, що приймають виклики від клієнтів та передають їх водіям, у заступник начальника управління Укртрансбезпеки теж немає.

На фото Тарас Наконечний

- Є багато служб, всеукраїнських, які офіси мають взагалі невідомо де. Є номер телефону і за ним присилають автомобіль. Скільки таких служб? В нас інформації нема. Було 6 в Рівному, 2 в Дубні, 2 в Сарнах. Знаю, що зараз в Сарнах і в Дубні продовжують працювати офіційно. По Рівному – тяжко сказати... - Тобто, у Вас навіть немає інформації конкретної, скільки таких диспетчерських служб? - Близько 5-ти. Точно не знаю.

Ми спробували зв’язатися з керівниками двох диспетчерських служб Рівного, чиї контакти знайшли у відкритих джерелах. Директор служби 579, який представився Валерієм Михайловичем, пообіцяв відповісти на запитання журналістів завтра, пославшись на те, що сьогодні за містом. Директор служби 305 Руслан Фаліон – пообіцяв перетелефонувати згодом. Але поки цього не зробив.