Металеві "Близнюки" з алеї кованих скульптур впали на 9-річну рівнянку (ВІДЕО)

19:38, 7 бер. 2019
 
Металеві

Дівчинка отримала травми і мама написала заяву до поліції. Як виявилося, у цієї та інших скульптур з алеї немає балансоутримувача. Тому й відповідати за їхній стан, немає кому.


Вчора на камені стояла металева пара "Близнюків". До них підійшла 9-річна Валерія, щоб сфотографуватися.

– Я підійшла. Там стояли два чоловічки, я взяла одного за руку, і він почав падати на мене. І як впало на мене, то вдарило в голову, і нога ще. Я впала. Мама підійшла і почала піднімати цю скульптуру, – пригадує рівнянка.

- Її хотіла сама підняти, але просто не могла зрушити з місця. Дитя сидить, кричить під ним. Ішов чоловік, кинув швидко пакет і ми почали разом піднімати. Дитя ледве вилізло звідти. Травми голови є, забій ноги і грудна клітина болить, - розповідає мама Валерії Марія Прончук.

Невідкладна допомога медиків Валерії не знадобилася, розповідає мама, але дівчинка ще скаржиться на те, що болять голова і груди. Також жінка звернулася у поліцію.

На фото Оксана Юрченко

– Дитина отримала незначні, на щастя, забої і порвала куртку. По цьому факту відібрано заяву та пояснення і передано до міського відділу поліції. Просто просила в цій заяві звернути увагу відповідних органів, структур, щоб таких випадків не повторювалося, - каже речниця патрульної поліції області Оксана Юрченко.

- Просто, щоб звернули увагу. Вони ненадійно прикріплені чи що, я не знаю. Це ж може будь-яке дитя підійти, залізти і воно так само може впасти. І які хочете можуть бути наслідки, – пояснює Марія Прончук.

 На фото Марія Прончук

Ковані скульптури на алеї – це подарунок місту від організаторів фестивалю "Металеве серце України". Знаки зодіаку з’явилися тут минулого літа.

– Я зробила фотографію у вівторок, спеціально приїхала зафотографувати ті скульптури, які майже знищені. І я ще написала пост у Фейсбуці, що вони вже злітають з каменю, до якого вони прикріплені. А вчора увечері ми дізналися, що вони вже впали. А це означає, що на них вже хтось поскакав, попідтягувався і наші Близнюки вже теж впали, - розповіла Суспільному співорганізаторка фестивалю "Металеве серце України" Тетяна Кравчук.

Учора фігуру забрали на територію підприємства "Рівнебудпостач", повідомила його директорка та засновниця фестивалю ковалів у Рівному Ніна Крока. Там же перебувають і зниклі раніше Тілець і Діва. Їх привезли і поклали на територію підприємства невідомі.

– Сьогодні із 12-ти скульптур повних є тільки 8. З Терезами цікава історія: з ногами залазили на чаші вагів. І так вийшло, що одну часу хтось взяв собі на пам’ять, а другу вдалося врятувати. Вона в нас на базі, - розповідає про решту Тетяна Кравчук.

– Що далі з ними буде? (питає журналіст).

– Нам теж цікаве це питання. Їх треба ремонтувати. А як гадають наші рівняни, хто мав би доглядати за тим, що стоїть у нашому місті?

 На фото Тетяна Кравчук

Адресуємо питання Володимиру Хомку, міському голові Рівного.

– Я навіть на ваше питання не можу дати відповіді, тому що воно ні на чиєму балансі. Воно нічийне. Але в місті ми господарі. Тому... я дам доручення відповідним службам, щоб перевірили всі ті скульптури, щоб вони стояли нормально. На баланс брати не збираємося, але слідкувати за ними будемо, - обіцяє він.

На фото Володимир Хомко

Алея кованих скульптур – це місце, заради якого їдуть у Рівне туристи, розповідає екскурсоводка Олена Губницька. Жінка завжди включає його у свої екскурсії. Позавчора, наприклад, вона показувала алею туристам із Миргорода.

 На фото Олена Губницька

 – На сьогодні це місце зазначається як парк кованих скульптур, або єдиний в Україні музей кованої скульптури. Так пишеться у програмках туристичних. І саме цими скульптурами зацікавлюють до нас жителів інших міст. Ковані скульптури – це однозначно візитівка нашого міста на сьогоднішній день, – вважає вона.