"Бо смердить": у Рівному частина мешканців виступає проти роботи котла (ВІДЕО)

18:30, 6 бер. 2019
 

У Рівному частина жителів вулиці Герцена,5а проти, аби в котельні, яка обслуговує їхні будинки, працював твердопаливний котел. Одна із них – Надія Позняковська розповідає, що як тільки котел запускають, то у повітрі з’являється сморід. В свою чергу директор "Рівнетеплоенерго" Олександр Корчинський зазначає, що котел не введений в експлуатацію і наразі не працює. Сьогодні місцеві жителі зустрілися з керівництвом теплопостачального підприємства та депутатами Рівнеради. 

Котельня обслуговує 15 багатоквартирних будинків на прилеглих вулицях. На початку року один із газових котлів, який тут встановлений, замінили на твердопаливний.

На фото жителька вул.Герцена Надія Позняковська, яка вступає в діалог із Олександром Корчинським.


– Цілу ніч ви топите і в нас такий сморід. Навіть на Калнишевського. (обурюється жінка)

- Ця котельня ще не працює. (апелює директор "Рівнетеплоенерго")

- Тоді чому від вас смердить?

- Я сподіваюся, що не від мене особисто смердить.

- Звідси воняє. Геть на Калнишевську вулицю чутно.

- А зараз вам смердить?

- Ні. Бо ви вночі його палите.

- Але він не працює ще.

- Значить ви його протоплюєте.

Сьогодні люди зустрілися біля котельні з керівництвом "Рівнетеплоенерго" та депутатами, які входять до комісії міського господарства. Місцева жителька Олена Мінтенко підозрюює, що з труби іде сморід, бо в котлі палять сміття.

– Вранці виїжджала автомобілем на роботу, повністю був забитий бак. Через дві години приїжджаю годувати дитину – пустий. Сміття, по моїм відеокамерам, не вивозили. Питання: куди дівається сміття?,каже жителька вул.Герцена Олена Мінтенко.

На фото директор "Рівнетеплоенерго" Олександр Корчинський

– Я не знаю, куди дівається сміття. Але я точно знаю, що цей котел більше, ніж півтори години не працював. Його запускали спеціалісти заводу, бо і їм, і нам потрібно було переконатися, що він працює. Після того він не працював. Він не працював три дні ніколи. І сміття ми точно не палимо, каже тепловик. 

Є запитання до роботи котла і в представників "Екоклубу".

На фото Інна Мулявка

– Ми не знайшли оцінки впливу на довіклілля, яка має бути розроблена до етапу запуску і яка має бути оприлюднена на сайті Мінприроди в єдиному реєстрі, – сказала прес-секретарка ГО "Екоклуб" Інна Мулявка.

На фото Олена Фіран

– Оцінка впливу на довкілля не розробляється. Ми не підпадаємо ні під першу, ні під другу категорію згідно закону про оцінку впливу на довкілля. Ми – початкова стадія по забрудненню, – розповіла начальниця відділу "Рівнетеплосервіс" Олена Фіран.

Аби довести, що котел не працює, директор "Рівнетеплоенерго" Олександр Корчинський веде людей в котельню та демонструє прилад, який фіксує об’єм роботи котла. Аби була почута думка жителів прилеглих до котельні вулиць, депутати, які входять до комісії з питань міського господарства, вирішили провести громадські слухання.

На фото Назарій Поліщук

– Висновок дозволяє працювати цій котельні. Але оскільки вона знаходиться в густонаселеному районі – громадські слуханян необхідно провести. По екології тут все окей. Але це в тому випадку, якщо тут будуть спалювати щепу, а не щось інше, – каже голова комісії з питань міського господарства Назарій Поліщук.

Також аби котел ввели в роботу, депутати Рівнеради мають надати дозвіл "Рівнетеплоенерго" на передачу цього приміщення в суборенду. Це питання мають розглядати на сесії, яка відбудеться 14-го березня.

– Коли ми його запустимо, приїде сансанція. Ви прийдіть. Зроблять вони заміри. Якщо буде, щось не так – зупинимо і все. Все буде прозоро, я вас запевняю,сказав людям директор теплопостачального підприємства Олександр Корчинський.