Рятувати Устю не можуть, бо ще нема проекту

13:48, 5 бер. 2019
 
Рятувати Устю не можуть, бо ще нема проекту

Виділити з обласного та міського природоохоронних фондів майже 250 тисяч гривень на закінчення розробки проекту відновлення річки Устя. Таке рішення прийняли на сьогоднішньому засіданні члени ради басейну річки Устя, до складу якої входять представники профільних управлінь, науковці Національного університету водного господарства та природокористування.



Проектну документацію, яка передбачає будівництво локальних очисних споруд, ліквідацію несанкціонованих стоків, розчищення та укріплення берегів, почали розробляти в 2013-му році. Займалося цим підприємство "Рівнедіпроводгосп". Кошти на розробку документації були виділені з державного бюджету. В 2016-му фінансування припинилося.


На фото Павло Колос

– Були розпочаті проектні роботи щодо покращення еколоігчної ситуації в басейні річки Устя. Вони почалися в 2013 і закінчилися в 2016. Фінансування припинилося. Кошторисна вартість робіт 986 тисяч гривень. Роботи профінансовані на суму 745 тисяч гривень. Тобто недофінансовано на сьогоднішній день на суму 241 тисяча гривень. Роботи припинилися,коментує заступник начальника обласного офісу водних ресурсів Павло Колос.

На фото Віталій Ундір

– Такий стан справ заважає нам розпочати роботи, зокрема, по місту Рівне. Тому, алгоритм дій наступний. Управління водного господарства передає ці незавершені роботи для управління капбудівництва ОДА. І ми разом з містом фінансуємо дані роботи і завершуємо цей проект. Таке бачення було погодженого з керівництвом міста. Вони готові виділяти кошти на ці роботи. І ми готові підтримувати цей проект,пояснив перший заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір.

На фото Ігор Статник

– В природному стані близько 10% території басейну річки Устя, а порушення 30-50%% територій приводить до деградації річкових систем, – сказав Ккндидат сільськогосподарських наук НУВГП Ігор Статник.

Пропонуємо декілька відеосюжетів, які журналісти готували про стан Устя упродовж останніх два роки.