"Нобельський" та "Соколині гори": на якому етапі створення національні природні парки

11:20, 5 бер. 2019
 

У Рівненській області на етапі створення перебувають два найбільші об’єкти природно-заповідного фонду, — повідомив в ефірі "Українського радіо. Рівне" начальник відділу заповідної справи, екологічної мережі, моніторингу та природоохоронних заходів Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Володимир Діковицький.

— В області на даний момент існує 314 територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Це 9% від загальної площі області. На даний момент в нас створюється 2 найбільші об’єкти природно-заповідного фонду: це національний природний парк "Нобельський", який на даний час знаходиться на розгляді в Адміністрації президента України, всі документи підготовлені належним чином, подані на Міністерства екології. Міністерство екології так само підготувало на своєму рівні, погодило це в Кабінеті міністрів і на даний час ці документи знаходяться на підписі у президента.

Другий об’єкт, яким ми зараз займаємося — це Національний природний парк "Соколині гори" на території Березнівського району. На даний час проходить процедура погодження із землевласниками-землекористувачами, зокрема, з лісгоспом та іншими землевласниками-землекористувачами. Територія проектованого Нобельського парку – це 25,3 тисячі гектарів із вилученням, це близько 160-180 чоловік штату, це державна установа, яка фінансується з державного бюджету. На даний момент по Березнівському районі, по Соколиних горах – як такої цифри якоїсь чіткої щодо площі озвучити не можу. Планується взагалі близько 16 тисяч гектарів на території Березнівського району, це ті самі Соколині гори славнозвісні. Ну й інші об’єкти так само створюються згідно цієї програми, – сказав посадовець.