У Новій Мощаниці до релігійного конфлікту не дійшло, – джерело (ОНОВЛЕНО)

10:32, 3 бер. 2019
 
У Новій Мощаниці до релігійного конфлікту не дійшло, – джерело (ОНОВЛЕНО)

У селі Нова Мощаниця Здолбунівського району поки що вдалось уникнути силового протистояння за місцевий храм. Про це Суспільному повідомило джерело в Рівненській єпархії ПЦУ. Ця тема стала актуальною вчора пізно ввечері. На офіційному сайті Рівненської єпархії ПЦУ о 21:40 з’явилась така інформація:

"Московський патріархат знову провокує міжконфесійні протистояння на Рівненщині. У ці хвилини в селі Нова Мощаниця Здолбунівського району московський патріархат вчергове розпалює міжконфесійну ворожнечу та готує нові провокації. Зокрема до села з‘їхалось близько ста невідомих людей. Місцеві жителі стверджують, що серед приїжджих є священики та монахи московського патріархату області, які мають намір захопити храм. Громада села, яка нещодавно одноголосно прийняла рішення перейти до Православної Церкви України, готова відстоювати свій храм та не допустити провокацій представників російської церкви. Закликаємо московських гастролерів поважати вибір громади та непровокувати міжконфесійні протистояння у селі", – йдеться у повідомленні.

На офіційному сайті Рівненської єпархії УПЦ (МП) жодної інформації про події в Новій Мощаниці станом на десяту ранку неділі не було.

Сьогодні зранку джерело у Рівненській єпархії ПЦУ повідомило, що у селі вдалось уникнути протистояння, громада зайшла молитись у храм, інша сторона пішла правити у хату, що знаходиться поруч із церквою. За інформацією джерела, учора ввечері місцеві люди збирались біля церкви із готовністю відстоювати храм.  

Наразі зв’язатись із представниками місцевої громади, до яких ми маємо контакти, не вдалось. Ми будемо телефонувати до них впродовж дня. Також ми подамо офіційні коментарі єпархій з цього приводу, як тільки зможемо їх отримати.

Головне фото – зі сторінки голови Здолбунівської РДА Сергія Кондрачука, на світлині – служба у суботу

Довідково: Різдво-Богородичний храм с. Нова Мощаниця збудований 1894-го року. 3-го лютого парафіяльні збори релігійної громади голосували по питанню переходу в лоно Православної церкви України. Зі 120-ти зареєстрованих: "За" – 113, "Проти" – 1, "Утримались" – 0, Не голосували – 6.

11:03

Ми зв’язались зі священиком ПЦУ Тарасом Волянюком, який сьогодні правив службу у Новій Мощаниці.

- Дякувати Богу, все тихо і мирно пройшло. Зранку прийшов священик, який тут був настоятелем, забрав свої речі особисті, без всіляких скандалів, віддали ключі. Люди зайшли, ми відслужили літургію. Зараз церковна рада обрана, зробить перепис майна в храмі і будуть далі собі функціонувати як громада Православної церкви України. Знаєте, десь щось вночі таке назрівало, збирались, але після спілкування з головою адміністрації, він їх переконав, що не потрібно ніякої бучі робити, що громада вирішила і потрібно прийняти вибір громади. Ну, ніби почули, – розповів священик. 

14:40

- Вчора в Мощаниці були як місцеві люди, так і миряни та священики з інших навколишніх сіл, були монахи в Межиричів та монахині з Городоцького монастиря. Нічого страшного, що хтось кудись приїхав - немає. Вчора була поминальна субота, туди завжди приїжджають люди пом’янути шанованого старця Леонтія, який там похований. Те, що хтось мав щось там захоплювати - неправда. Але підтримати морально місцевого настоятеля ми повинні. Громада УПЦ поступилась, ніхто не хоче конфлікту, вони моляться у хатині біля церкви і ніякого конфлікту не провокують, - розповів благочинний церков Здолбунівського району УПЦ МП отець Юрій Шевчук.