Наркореклама на будинках та парканах: що у Рівному збираються із цим робити (ВІДЕО)

19:23, 28 лют. 2019
 
Наркореклама на будинках та парканах: що у Рівному збираються із цим робити (ВІДЕО)

Представники "Правого сектора" звинувачують владу Рівного, представників ОСББ та поліцію у бездіяльності в боротьбі із вуличною рекламою наркотиків.

Керівник місцевої організації Олександр Подвишенний це пояснив відсутністю реакції на електронну петицію "Про усунення вуличної реклами наркотиків", яка два тижні тому набрала необхідні для розгляду міською владою 300 голосів. Сьогодні "правосекторівці" запросили журналістів UA:Рівне пройтися вулицями мікрорайону Північний і переконатися, що рекламні написи там досі ніхто не ліквідував.

21-го лютого до сесійної зали Рівнеради тоді прийшли представники "Правого сектору", які вимагали ліквідувати на будинках міста написи, які буцімто рекламують інтернет-дилерів наркотиків.

На фото Олександр Подвишенний

– Де це комунальна власність – залучити комунальників. Де ОСББ – звернутися до ОСББ. Друге – провести через управління освіти інфозаходи у школах і пояснити старшокласникам, які є цільовою аудиторією цих "бариг". Третє – запросити сюди Василя Зелінського (керівник поліції Рівного, – ред.). Хай він прозвітує за цю роботу перед депутатами,сказав керівник "Правого сектора" на Рівненщині Олександр Подвишенний.

 

– Буде проведена роз’яснювальна робота відповідно до Законодавства. І Зелінського запросимо. Ви отримаєте відповідь, – сказав активісту міський голова Рівного Володимир Хомко.

Сьогодні ці люди запросили журналістів Суспільного прогулятися мікрорайоном Північний. Подібні написи ми побачили на трьох будинках на вулиці Коновальця, а також – на автогаражі. За словами учасника групи Олександра Карпюка, таких написів на сусідніх будівлях він виявив ще більше десятка. У бездіяльності Олександр звинувачує міську владу, представників ОСББ та поліцію.

– Не ми цим повинні займатися. А повинна займатися поліція. Бо ці написи робляться в людних місцях. Представники силових органів повинні займатися пошуком цих людей, – каже представник "Правого сектора" Олександр Карпюк.

На житловому будинку за адресою Шухевича, 2 жодного напису ми не знайшли. Голова місцевого ОСББ Петро Будько причиною називає табличку із написом "Сісідська варта".

Рік тому цей будинок долучився до міжнародної ініціативи "Сусідська варта". За словами пана Петра, у Рівному її вже підтримали 40 домоволодінь.

– Рівне – це не пілотний проект. Він вже енний в Україні. Основне гасло – донести до людей, щоб вони не були байдужими. Не закривати очі на якусь кримінальну подію, а повідомляти поліцію. Це можливість налагодити довіру між мешканцями і поліцією, – розповів голова ОСББ "Шухевича-2" Петро Будько.

З настанням тепла Петро Будько та колеги з інших ОСББ "Сусідської варти" власними силами ініціюють боротьбу з вуличною рекламою наркотиків.

– Де збираєтеся брати кошти на фарбу, кого залучатимете? (запитує журналіст)
– Питання коштів – я готовий сам заплатити 200 гривень, аби лише менше було шприців і обкурених молодиків.

Поліція співпрацює із представниками домоволодінь у процесі виявлення авторів вуличної наркореклами. Про це нам розповів начальник управління протидії наркозлочинності Віктор Поздняков.

– В нас є група в вайбері, з головами ОСББ. Так само із "Сусідською вартою". Ми так само через мережу отримуємо повідомлення про факти таких злочинів. А потім ми документуємо такі дії, сказав начальник управління протидії наркозлочинності ГУНП Віктор Поздняков.

Результатом такої діяльності він називає затримання інтернет-продавця наркотиків у Рівному, що відбулося позавчора. У квартирі, яку орендував 21-річний одесит, вилучили наркотиків на понад три мільйони гривень.

– По цьому громадянину: його затримали і вже обрали міру запобіжного заходу. Зараз ми проводимо розслідування, щоб встановити інших причетних осіб. Але так як це безконтактний спосіб – на це потрібен час, – додав Віктор Поздняков.

За коментарем щодо написів на фасадах будинків з рекламою наркотиків ми також звернулися до представників міської влади. Як повідомив радник міського голови Олександр Джигирей, Володимир Хомко нині за кордоном, а тому порадив звертатися за коментарем у понеділок.