Дитсадок у Оржеві, який чекали двадцять років, готовий до відкриття (ВІДЕО)

19:26, 27 лют. 2019
 
Дитсадок у Оржеві, який чекали двадцять років, готовий до відкриття (ВІДЕО)

Дитсадок в Оржеві, який чекали понад 20 років тому, готовий до відкриття. Наразі там тривають останні приготування. Будували садочок з перервами. Останній етап будівництва розпочали у 2012-му.

За сім років на його зведення з різних бюджетів витратили 37 мільйонів гривень. На відкриття, як повідомила виконувачка обов’язків старости Оржева Галина Кидун, чекають прем’єра Володимира Гройсмана та міністрку освіти Лілію Гриневич. 

На фото виконроб фірми-підрядника Василь Кулініч

– Чекали кошти, щоб можна було обладнання поставити. А роботи будівельні, як такі були завершені давно... десь під Новий рік. Все. Зараз тільки марафет до дня відкриття.

– А коли буде відкриття? (запитала журналістка)

– Як нам повідомили, 1-го. 1-го березня.

Готувати дитсадок до відкриття допомагає Ганна з п’ятирічним сином Миколою.

На фото Ганна Ілючок

– Обіцянки почалися ще з літа. Ніби з першого вересня, як усі дітки йдуть до школи і в садки, обіцяли, що й наш садочок відкриється. Але він не відкрився, наступний раз було в грудні. Обіцяли на день Святого Миколая, що буде відкриття. Знову ж таки, його не було. І оце тепер чекаємо... Хоча б на кілька місяців він піде у цей садочок. Але вже на наступний рік він піде у школу,каже мама Ганна Ілючок.

Кандидатка на посаду завідувачки ДНЗ Руслана Гогу каже: садочок розрахований на 150 діток, 8 груп.

– Дітки з трирічного віку будуть в нас перебувати. Ще зараз остаточно сказати, коли уже ми діток сюди приймемо, не можу. Садочок запускається офіційно у експлуатацію. Ми готуємося до відкриття поки що офіційного 28-го лютого. Сподіваюся, що в березні зробимо відкриття для дітей і батьків, – каже жінка. 

Світлана Шишкіна облаштовує групу, у якій буде вихователькою. Жінка живе в Оржеві 4 роки, має трирічного сина і стільки ж часу чекає на дитсадок.

– А наскільки я знаю, то мешканці Оржева чекають вже більше 20 років. Сподіваюся, що відкриємося, облаштуємося і одразу почнемо працювати з дітками. Дітки, які зараз ходять на підготовку до школи, мають потрапити до мене. Це буде старша група. Вони заслужили на те, щоб відвідати ще цей садочок, щоб хоч раз поспати в тій спальні, – каже мама і вихователька Світлана Шишкіна.

Проект на будівництво дитсадка в Оржеві виготовили у 2008 році. А будувати почали у 2012-му.

На фото в.о старости смт Оржів Галина Кидун

Так довго будувався у зв’язку з тим, що все було пов’язано з фінансуванням, із фірмами, які будували цей садочок. Так працювали, що частину грошей навіть у одному році, 3 мільйони повернули державі. Не використали. Така була фірма. В 17-му році будівництво садочка було передано на Оржівську селищну раду, ми є замовниками, ми провели тендер, який виграла фірма "Фіалка", яка й довела цей садок до ладу, буквально за рік, – розповіла в.о старости.

За проектом, вартість будівництва дитсадка у Оржеві – майже 37-ти мільйонів, – розповів телефоном перший заступник голови обласної державної адміністрації Віталій Ундір. Будували його за кошти селищного бюджету Оржева і Клеванської ОТГ та Державного фонду регіонального розвитку.

На фото Віталій Ундір

– З 16-го року ми почали його фінансувати з ДФРР. Це 6 мільйонів гривень, в 17-му році невелика сума, а у 18-му році – понад 10 мільйонів профінансували. Тільки за рахунок цього вдалося нам завершити цей об’єкт,каже посадовець. 

 

Питаємо в.о. старости Галину Кидун, коли перерізатимуть стрічку.

– І наш садочок завтра буде вводитися в експлуатацію.

– Коли відкриття і кого чекаєте? (запитала журналістка)

– Ми чекаємо представників влади: Гройсмана, Гриневич – Міністра освіти, Муляренка – голову ОДА, Пилипчука – голову РДА. І всіх, хто брав участь у будівництві цього садочка.

Наразі офіційної інформації про участь урядовців у відкритті садочка в Оржеві немає. Втім, як повідомив нам прес-секретар Володимира Гройсмана Василь Рябчук, у п’ятницю планується робоча поїздка прем’єра на Рівненщину, план якої поки що не затверджено.